Imatge de Laura Borràs en arxiu

Els treballadors del Parlament seguiran cobrant sense treballar a partir dels 60 anys

La Mesa del Parlament ha arribat a un acord

S'ha arribat a un acord referent a les condicions laborals dels grups parlamentaris. D'aquesta manera, els funcionaris, a partir dels 60 anys podran deixar de treballar o fer-ho menys hores. Això sí, sempre que els hi quedin cinc anys per  jubilar-se. 

En el primer cas, podran deixar de treballar i rebre la pensió en funció del sou que cobressin. Per altra banda, podran reduir-se la jornada laboral i rebran entre el 80% i el 100% del sou.

La Mesa del Parlament ha proposat aquest dimarts una modificació dels estatuts de règim i govern interior de la cambra per tal d'introduir dues noves figures a les quals es puguin acollir els treballadors de més de 60 anys.

Es tracta d'una excedència voluntària o bé d'una reducció de jornada que haurà d'estar incentivada, segons han explicat fonts parlamentàries.

La decisió, acordada amb la part social, s'ha pres a la reunió de la Mesa Ampliada, a la qual participen tots els grups parlamentaris, i es traslladarà a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) perquè la debati i l'aprovi.

Cobrar sense treballar

La creació d'aquestes figures arriba després que el Parlament eliminés les llicències per edat, la possibilitat que els treballadors de la cambra cobrin sense acudir al seu lloc de feina els últims anys de la seva vida professional, un privilegi del qual encara gaudeixen els qui s'hi van acollir abans de la seva supressió.

Hi ha, però, persones que ho havien demanat i que encara no tenen el cas resolt. Aquestes situacions s'estan discutint amb el Consell de Personal de la cambra, que ha sol·licitat prorrogar les negociacions fins a l'11 de juliol, ja que el termini per prendre una decisió vencia aquest divendres.

La Mesa ampliada els ha acceptat aquesta pròrroga i ho entén com a un gest de «bona voluntat de negociació».

▶️ El nou negoci que acaba de comprar Gerard Piqué per gairebé 15 milions d'euros

Aixecar la DUI

La Mesa també ha rebut aquest dimarts passat una iniciativa legislativa popular (ILP) que demana aixecar la suspensió de la declaració d'independència feta per l'aleshores president de la GeneralitatCarles Puigdemont l'octubre de 2017.

El text presentat té errors de forma, ja que és una proposició no de llei, iniciativa legislativa del Congrés dels Diputats, però no del Parlament, i no té articulat, per la qual cosa la Mesa emplaçarà els impulsors a tornar-la a registrar.