Elisenda Paluzie i Carles Puigdemont.

Polèmica campanya de l'ANC: «Espanya fa el que pot perquè tu, independentista, no votis»

L'ANC denuncia els «obstacles» per al vot exterior de cara al 14-F i reclama el vot telemàtic de forma «urgent»

Nova polèmica protagonitzada per l'Assemblea Nacional Catalana a les portes de les properes eleccions autonòmiques a Catalunya. L'entitat civil independentista, cada cop més posicionada en el bàndol més proper a la unilateralitat i allunyada de les posicions més transversals que havia ocupat en el passat, ha llençat una campanya que ha començat a aixecar polseguera a les xarxes socials. S'hi denuncien obstacles en el vot exterior i la mateixa entitat promou la seva acció amb una frase contundent: «L’Estat espanyol fa tot el que està a les seves mans perquè tu, independentista, no votis».

«Una potencial alteració de les majories democràtiques»

La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha enviat una carta oberta al conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Bernat Solé, en què denuncia «els abusos de l'Estat espanyol» però també una «complaença de facto» de les institucions catalanes. Paluzie considera que no s'ha fet una defensa «prou contundent» dels drets polítics dels catalans a l'exterior. Per això insta institucions i partits a impulsar de forma «urgent» el vot telemàtic. I lamenta que els partits independentistes no hagin negociat amb el govern espanyol la derogació del vot pregat, i que la proposta de llei per derogar-lo hagi arribat tard.

D'altra banda, Paluzie apunta a un «tracte poc respectuós a les ambaixades en ocasions fins i tot catalanofòbics», que «desmobilitza en gran part l'electorat a l'exterior». Aquesta consideració fa que hi hagi «una potencial alteració de les majories democràtiques», ja que, segons Paluzie, els catalans a l'exterior solen votar opcions independentistes. De fet, assenyala que en els comicis del 2017 l'independentisme va suposar un 53,9% dels vots provinents de l'exterior.

L'ANC planteja, doncs, que es produeix una alteració dels resultats electorals i acusa directament l'Estat espanyol d'intentar impedir el vot exterior dels independentistes en afirmar que intenta que «tu, independentista, no votis». En les primeres hores de la campanya, les xarxes socials ja han denunciat el to que utilitza l'ANC i la contundència de les seves acusacions, que apunten directament a una tupinada electoral amb el mecanisme de l'impediment del vot dels catalans que resideixen a l'estranger. L'entitat ha tornat a ser crítica amb els partits independentistes i també carrega pel fet que el Parlament encara no ha promulgat una llei electoral catalana «que inclogui la garantia de dret a vot de tots els catalans».