Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una comparsa de Carnaval

Polèmica per la prohibició que s'ha imposat en diversos carnavals catalans

La revisió de les llistes musicals per part de l'organització ha generat controvèrsia entre els participants

Controvèrsia a diversos municipis de l'Alt Penedès amb relació al carnaval d'enguany. La música sexista estarà prohibida a les rues de carnaval durant aquests caps de setmana de febrer. Arrel la iniciativa, sorgida al municipi barceloní de Santa Margarida i els Monjos, s'ha anat sumant diversos municipis de la comarca.

Les carrosses i comparses hauran de comunicar a l'organització quines cançons utilitzaran prèviament. Els supervisors de la rua revisaran que no hi hagi músiques sexistes. L'objectiu és «evitar estendre unes actituds i un llenguatge que no és correcte i que va en contra de la igualtat i el respecte», han declarat alguns organitzadors.

La iniciativa ja va començar fa uns anys

El municipi dels Monjos es van començar a examinar les cançons en 2019, i el mateix camí han seguit diversos municipis de la comarca. El darrer poble que s'ha unit a aquesta proposta és Vilafranca del Penedès que anunciava a les bases d'inscripció a la rua: «La música que es difongui no pot contenir lletres d'estereotips masclistes i han de fomentar el respecte vers les dones». Des del consistori vilafranquí no han donat més explicacions sobre aquest requisit.

Alerten que hi ha lletres de cançons que normalitzen relacions tòxiques i violentes i fan una crida a evitar propagar aquests missatges, especialment entre els més joves. Algunes de les cançons que han estat vetades per sonar a les rues de carnaval són Suavemente d'Elvis Crespo o Rueda del cantant dominicà Chimbala. Alguns clàssics com Carnavalera d'Havana Delirio també han estat prohibides i evidentment, la gran majoria de cançons de reggaeton, un gènere molt escoltats pels joves.

Control desigual a la costa penedesenca

No obstant això, aquesta pràctica de controlar les llistes de música de les rues de carnaval no es fa en tots els pobles de la comarca. Al litoral de la vegueria penedesenca, el carnaval és una de les festes més importants. Als municipis costaners asseguren que també defensen l'exclusió de músiques sexistes, si bé no hi ha un control tan exhaustiu com a l'Alt Penedès.

A Calafell, Cunit i Cubelles hi ha el comprimís de demanar als participants que evitin l'ús d'aquest tipus de cançons, però només Calafell ho supervisa durant les rues que es despleguen a tres punts del municipi. En el cas del multitudinari i mediàtic carnaval de Sitges, l'Ajuntament i la comissió organitzadora també promouen l'ús de músiques no sexistes. En aquest sentit, dinamitzen l'elaboració d'una llista de reproducció a plataformes musicals on tothom pot afegir les cançons que consideri més adients.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp