Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Loteria

Polèmica per un sorteig de loteria a Espanya: casualitat o estafa

Es repeteixen dues combinacions gairebé idèntiques en sortejos de la Bonoloto en tan sols 48 hores

Segons les estadístiques, la probabilitat de guanyar el primer premi de la Bonoloto és d'1 entre 14 milions. Aleshores, quantes probabilitats hi ha que es repeteixin tots els números menys un en només 48 hores? Doncs això és el que acaba de passar i ja hi ha sospites de tripijoc.

La Bonoloto és un sorteig de loteria que se celebra cada dia a Espanya. Consisteix en una combinació de sis números de l'1 al 49, amb un complementari i un reintegrament. Per emportar-se el premi de la primera categoria, cal encertar els sis números, però les probabilitats són baixes.

La sorpresa ha saltat per una curiosa casualitat que es va produir als sortejos del dijous 9 de març i el dissabte 11 de març. En tots dos, amb només 48 hores de diferència, van sortir dues combinacions gairebé idèntiques. Pura casualitat, com diu l'organització, o possible frau, com sospiten molts?

Bombo de la Bonoloto
El sorteig de la Bonoloto se celebra cada dia. | Bonoloto

1 probabilitat entre 140 milions

En la combinació del dijous 9 de març van sortir els números 8, 21, 23, 40, 43 i 47; el complementari va ser el 26 i el reintegrament, el 7. En la combinació del dissabte 11 de març va sortir la combinació 8, 21, 23, 28, 40, 47; el complementari va ser el 26 i reintegrament, el 7. Per tant, només canviava el número 40 pel 28.

Per la combinació de dijous no hi va haver cap encertant de la primera categoria i dissabte n'hi va haver un. Un sol encertant de la primera categoria es va emportar 2.595.535,05 €, amb una butlleta validada en una administració de València. Ara, molts posen el crit al cel per una possible trampa.

Segons l'estadística, hi ha una possibilitat entre 140 milions que es repeteixin cinc dels sis números d'una combinació. La probabilitat que passi al llarg d'un any sencer és del 0,5 %, és a dir, que passaria cada 200 anys. En aquest cas, s'ha produït amb una diferència de dos dies.

Coincidència i trampa?

La loteria és un joc d'atzar, i encara que la probabilitat sigui tan remota, els miracles entren dins de les possibilitats. Davant la polèmica, Loteries i Apostes de l'Estat (SEALE) ha sortit al pas de les acusacions. A l'organisme asseguren que és impossible que es produís cap frau.

En primer lloc, recorden que el sorteig se celebra cada dia en obert, a les 21.30 h al Saló de Sortejos de la SEALE. Els sortejos són públics i es poden presenciar en directe amb aforament limitat. A més, es poden seguir en directe en la retransmissió del web de l'administració.

En segon lloc, destaquen que els números van sortir en ordre diferent dijous i dissabte. Per tant, consideren impossible que hi hagués cap trampa i parlen d'una pura casualitat. En tot cas, els sortejos tenen filtres de seguretat i la presència de presidents i vocals.

Més normal del que sembla

La probabilitat que es repeteixin el complementari i el reintegrament és més gran que amb els sis números de la combinació. En aquest cas, les probabilitats són entre 13.666.002. Segons els experts, el que ha passat podria semblar un tripijoc, però és una pura casualitat.

Segons expliquen els matemàtics, encara que sembli impossible el que acaba de passar, és un fet molt normal. Tots els números tenen exactament la mateixa possibilitat de repetir-se, fins i tot de manera successiva en una sèrie. És el mateix que si sortís el mateix número dos anys seguits al Sorteig de Nadal.

Per acabar, cal afegir que la ment dels humans està programada per identificar patrons. Per això crida tant l'atenció la repetició de diversos números en una sèrie, però és un fenomen més racional d'allò que hi sembla. I és que els miracles també existeixen, especialment a l'atzar.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!