Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una tempesta a sobre del mar a Gavà

Polèmica a les xarxes: Molta confusió per una estranya imatge davant la costa de Barcelona

Es qüestiona la imatge d'una 'ciutat flotant' davant la costa central que, segons l'autor, seria a causa d'un efecte òptic anomenat 'Fata Morgana'

Imatge d'una tempesta a sobre del mar a Gavà
Suposat efecte 'Fata Morgana' amb la fàbrica de FCC del Prat de Llobregat fotografiat des de la platja de Gavà | Xavi Cabo

Les imatges recents publicades durant la jornada d'aquest passat dimecres a la tarda, a les diferents xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació, sobre una  'ciutat flotant' davant la costa de Barcelona, han ocasionat un autèntic debat fins al punt de posar en dubte el realisme de la fotografia. El responsable d'aquesta imatge, en Xavi Cabo, assegura que és un efecte òptic, conegut amb el nom de 'Fata Morgana'.

Què és l'efecte 'Fata Morgana'?

Es un  efecte òptic causat per un miratge, que es forma per una  forta inversió tèrmica. És a dir, apareix un fenomen òptic on els objectes de l'horitzó, com illes, vaixells o icebergs, apareixen allargats i elevats. En situacions de calma anticiclònica, el contrast entre l'aire calent per sobre del més fred de la superfície actua com a lent refractant i pot arribar a produir una imatge invertida  i, la imatge real distant, sembla levitar. Les fata morgana se solen veure a primeres hores del matí, després d'una nit freda, que ha propiciat la radiació de la calor a capes superiors i molt rarament es veuen al migdia.

El primer cas de 'Fata Morgana' que apareix, data de l'any 1818, quan es parla d'un miratge que s'aprecia a l'estret de Messina, entre Calàbria i Sicília. D'altra banda, també apareix sovint en les valls més profundes, com la vall de Sant Lluís, a Colorado, on l'efecte és exagerat per la curvatura de la vall que inhibeix la curvatura de la terra. També s'acostuma a veure en mars i zones àrtiques, durant matins anticiclònics molt tranquils. Es veu més  freqüentment a les regions polars, especialment sobre grans làmines de gel en les quals la temperatura és uniforme. 

Incongruències en les fotografies

Segons el fotògraf, «totes les persones que estaven aquest passat dimecres a la platja, es van quedar totalment sorpreses al veure la silueta d'aquesta ciutat mar endins. Ha estat espectacular». Les imatges van ser captades  aquest dimecres des de la platja de Gavà. «Visualment, era com una ciutat enmig del mar. L'efecte òptic era espectacular», va afegir l'autor de la fotografia. Tot i això, la pregunta que molts s'han qüestionat és si la imatge és real i si s'ha observat de tal manera, mar endins. L'altre incògnita que apareix és el perquè ningú més ha pogut fotografiar aquest efecte òptic tant vistós.

 
 

Com es pot apreciar en la imatge que ens ofereix 'Google Maps', veiem com la 'ciutat flotant' fotografiada en qüestió es tracta de la fàbrica de 'Fomento de Construcciones y Contratas' (FCC), ubicada dins la zona logística del Prat de Llobregat. Fet que ens fa saber, que si es produís una fata morgana, es veuria des de mar endins mirant a la costa i no  pas com a  les imatges fotografiades. A més, el logotip de FCC, a les fotografies, està situat a la dreta de la imatge i si fos així, com es veu a la imatge real, es veuria rere el fons, l'Àrea Metropolitana de Barcelona

A més, es pot observar com la fotografia, i el mateix autor ho remarca, està captada a primeres hores de la tarda. Un horari no propici per captar aquest tipus de fenòmens, ja que la inversió tèrmica ha desaparegut i la part més baixa de la troposfera és molt més inestable i tèrbola. Uns altres fets que fan crear més incògnites i dubtes sobre el realisme de la imatge.