Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La gestió esportiva de Tarragona, punt calent dels primers mesos del mandat Ricomà

La renúncia al 3x3 i al Mundial femení d'Handbol, fets rellevants de la primera part del mandat del govern de TGN, durant la qual no s'ha aconseguit la cessió del Palau d'Esports

Imatge d'una competició de natació a la Piscina Sylvia Fontana
Els equipaments esportius de Tarragona són de primer nivell. | TarragonaDigital

Els primers vuit mesos de mandat del govern municipal liderat per Pau Ricomà han posat sobre la taula dels gestors de la ciutat diverses problemàtiques en l’àmbit de  l’esport. Les dues darreres en menys d’una setmana. D’una banda, la renúncia a ser subseu del Mundial femení d’Handbol 2021 la setmana passada i, aquest mateix dilluns, la cessió del parquet del Palau d’Esports a l’Ajuntament de Girona perquè substitueixi de manera temporal el parquet malmès pel temporal al pavelló de Fontajau.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El Palau d'Esports, una 'patata calenta'

El Palau d’Esports és una de les patates calentes més importants que té sobre la taula l’alcalde Pau Ricomà en l’àmbit esportiu. Després de gairebé vuit mesos, la cessió de l’equipament a l’Ajuntament de Tarragona per part de la Generalitat continua encallada. El passat dijous, durant el consell plenari, el portaveu del govern, Xavi Puig, va assegurar que «l'operació és complexa jurídicament, però estem molt més a prop d'aconseguir-ho que unes setmanes enrere». De moment, però, el parquet del Palau estarà a Girona fins, com a mínim, el mes de juny.

Els partits de l’oposició han carregat amb força contra aquestes dues darreres accions, sent especialment bel·ligerants el PSC i Junts x Tarragona. Sobre el Mundial d'Handbol, la consellera de JxT, Cristina Guzmán, lamentava l'oportunitat perduda, tot assegurant que «hi ha oportunitats que s’han d’aprofitar per reivindicar la capitalitat també en el món de l’esport i beneficiar amb el seu impacte al territori». Sobre aquest mateix esdeveniment, el socialista Berni Álvarez va titllar «d'excusa fàcil» el cost econòmic, alhora que va afirmar que «el retorn hagués estat positiu per la creació de llocs de treball, l'enfortiment del moviment de voluntariat i, sobretot, de la marca Tarragona».

El Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània de Campclar.
La Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona encara no han acordat la cessió del Palau d'Esports. | TarragonaDigital

La cessió del parquet del Palau d'Esports a l'Ajuntament de Girona ha tornat a posar sobre la taula la gestió de l'equipament, que el govern Ricomà no ha pogut desencallar en aquests vuit mesos. Especialment dur ha estat el portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, que manifestava «al darrer ple es va assegurar que el desbloqueig era imminent, però lluny d'això ens trobem que de manera unilateral des del departament de Patrimoni de la Generalitat de Barcelona es decideix portar el parquet del Palau a Girona». El conseller postconvergent ha assegurat que «això ja és riure's de nosaltres».

La CUP també hi ha dit la seva, assegurant que «la cessió del parquet a Fontajau evidencia que aquest equipament construït pels Jocs Mediterranis a Tarragona no ha estat mai una prioritat ni per la ciutat, ni pels equips de govern de Ballesteros ni Ricomà, ni molt menys per la Generalitat».

La defensa del govern Ricomà en aquest cas, a càrrec de la consellera d'Esports, María José López, es fonamentava en el fet que «és un acte solidari amb Girona per un fet puntual», que «no afecta les gestions que s'estan fent amb la Generalitat per obtenir la cessió de l'equipament».

Diverses polèmiques acumulades en els primers mesos de mandat

Aquestes no han estat les úniques polèmiques que ha viscut el govern Ricomà des que el passat 15 de juny va assumir les regnes del la ciutat. La retallada de subvenció al CV Sant Pere i Sant Pau, anunciada a finals del 2019, va tensar les relacions amb l’equip del barri cooperativista. Abans, d’això, també es va anunciar la possible venda de les accions que el consistori té de la SAE del Nàstic, la polèmica sobre la retirada de l’homenatge a Marbel Negueruela de la Mitja Marató, així com la renúncia a l’Herbalife 3x3 Series de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB). La darrera patata calenta podria ser la possible marxa de la ciutat de la Marató Ciutat de Tarragona, que el passat diumenge es va disputar per cinquena edició consecutiva pels carrers de la capital tarragonina.

La renúncia al 3x3 de la FEB, acabat d'encetar el mandat, va ser la primera gran polèmica. Aquest esdeveniment, anunciat per l'anterior alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, portava a la ciutat el circuit 3x3, així com un centre de tecnificació d'aquest esport, a canvi de prop de 200.000 euros a pagar en tres anys. La renúncia va enfrontar el govern Ricomà amb alguns partits de l'oposició, especialment el PSC.

En aquest sentit, Berni Álvarez assegurava que totes aquestes polèmiques «agreugen les relacions amb les federacions esportives», alhora que afirma que «Tarragona tindrà un problema per acollir en un futur grans esdeveniments si no es canvia de xip». El regidor socialista creu que «el model esportiu d'aquesta ciutat ha de canviar pel que fa a la capacitat de gestionar grans esdeveniments, amb aquestes infraestructures Tarragona hauria de ser una capital esportiva».

Però no tot són polèmiques

En aquests primers vuit mesos de mandat, la gestió de la conselleria d'Esports també ha tingut algunes bones notícies. Així, durant l'estiu, l'Anella Mediterrània va acollir diverses competicions esportives, vinculades a l'atletisme i la natació. Uns esdeveniments que continuaran omplint aquestes instal·lacions durant els pròxims mesos. Així mateix, l'àrea d'Esports ha apostat fort per l'arranjament i manteniment de les instal·lacions esportives municipals. En els darrers mesos s'han substituït les banquetes dels camps de futbol municipals, així com els marcadors, adaptant-los a la normativa. Actualment s'està arranjant el mur perimetral del camp de futbol de Bonavista, actuacions que també es faran a la Floresta.

Camp de futbol La Floresta
Imatge de l'estat d'una part del mur perimetral caigut del camp de futbol municipal de la Floresta. | Antonio Ramos

Cal destacar també que a finals del mes març, la ciutat de Tarragona serà el punt de sortida d'una etapa de la Volta a Catalunya, que enguany celebra el seu centenari. L'Anella Mediterrània serà l'epicentre de la trobada, d'una prova que reunirà primeres espases del pilot ciclista internacional. Així mateix, aquesta setmana s'ha anunciat que tirarà endavant la climatització de la Piscina Sylvia Fontana, després que s'hagin licitat els treballs. Aquesta actuació, amb una inversió de gairebé 200.000 euros, permetrà ampliar el calendari d'ús de la instal·lació.

La consellera María José López defensa la feina feta i retreu les crítiques. López, que ha apostat per la micropolítica en els seus primers mesos en el càrrec, assegura que «s'han fet reparacions en camps de futbol i instal·lacions municipals, perquè recorrem la ciutat barri a barri mirant les mancances perquè la ciutadania pugui fer esport». La consellera d'Esports convida els partits de l'oposició «a fer un recorregut per les inversions que hem fet durant el 2019 i les farem durant el 2020». La regidora d'Esquerra recorda que «seguim treballant en l'esport base» i afirma que «hi haurà  grans competicions, però sense hipotecar la ciutat». 

Els clubs de bàsquet fan una valoració positiva

Robert Hernández, president de l’ADT, valora els primers vuit mesos de govern municipal en l’àmbit esportiu amb «un aprovat, perquè crec que estan intentant fer una política propera als clubs». Hernández assegura que «han recuperat el caràcter proper que tenia el PSC fa 12 anys», tot i que a escala global creu que «no hi ha una estratègia clara encara, tot i que està clar que no s’apostarà per esdeveniments de rellevància».

El president del club de Ponent afirma que «segueixen una línia coherent, havent renunciat al circuit 3x3 i al Mundial d’Handbol». Hernández agraeix que «la regidora estigui amb els clubs i s’interessi per les necessitats», tot i que també reclama «una estratègia conjunta amb els clubs que marqui unes pautes».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Per la seva banda, el president del Club Bàsquet Tarragona, Jacint Rodríguez, diu que «les coses no han canviat respecte al consistori anterior i la relació ha estat fluida». Tot i assegurar que encara és aviat, «hi ha petits detalls en la política esportiva que no deixen de ser positius, com l’apropament als clubs i l’interès per com estan les instal·lacions». Sobre la renúncia a grans esdeveniments, Rodríguez creu que «a ningú agrada es perdin, però, si requereixen grans esforços econòmics, no ens correspon jutjar-ho».

Jacint Rodríguez lamenta «la situació incomprensible del Palau d’Esports». Creu que «amb la voluntat que han manifestat ambdues parts s’hauria de poder solucionar, tot i que desconeixem l’entrellat i els problemes que tenen els dos governs per arribar a un acord». El president del CBT assegura que «ens agradaria poder utilitzar-lo, tant per evitar el seu deteriorament, com també per les mancances d’equipaments d’aquest tipus que tenim».

Millores agraïdes als camps de futbol

També ha fet un balanç positiu d’aquests vuit mesos el president del CD La Floresta, Pablo Pedro González. El màxim mandatari del club de Ponent comenta que «en aquests mesos han vingut a veure els camps, han arreglat els desperfectes de les banquetes i la caldera d’aigua calenta. No podríem estar més contents del canvi». González afirma que «ha començat a haver-hi igualtat, sense diferències, i tenen voluntat d’arreglar tots els camps de futbol municipals».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Sobre els grans esdeveniments, el president del CD La Floresta explica que «cadascú que pagui lo seu, perquè l’Ajuntament està per ajudar, però no per abusar d’ell». En aquest sentit, comenta que «els clubs hem d’ajudar en el manteniment de les instal·lacions i, per exemple, aquí hem pintat els vestidors, hem aconseguit seients per les graderies o hem fet un tancat perquè les pilotes no marxin del camp».

El CC Campclar, la nota discordant

La nota discordant en aquestes bones valoracions la posa el Club Ciclista Campclar. El president de l’entitat, Diego Boss, assegura que «és un cas estrany, però no conec l’alcalde, que no se'ns ha presentat, i a la consellera d’Esports l’he vista dues vegades: a la sortida de la Vuelta a España de Valls i a la cursa de Santa Tecla, on va entregar un trofeu». Sobre la política esportiva, «no em convenç deixar perdre tot, tant per motius esportius com econòmics», diu el president del club ciclista.

Aquesta nul·la relació entre el consistori i el CC Campclar es produeix quan a l’horitzó hi ha tres esdeveniments rellevants, relacionats amb la bicicleta. La presentació de l’equip el pròxim 22 de febrer, la sortida d’una etapa de la Volta a Catalunya a finals de març i la Bicicletada Popular de Tarragona el mes de maig.

En tot cas, sembla que la gestió esportiva està marcant els primers mesos del nou govern amb clarobscurs que no han deixat indiferent a ningú.