Llum d'emergència d'un cotxe de policia

La policia admet que la cosa va a pitjor a Espanya: «Molt joves i molt violents»

Cada cap de setmana es repeteixen imatges de botellades i d'episodis violents protagonitzats per jovent

Els cossos de seguretat fa mesos que n'alerten. Les botellades en moltes ciutats espanyoles estan cada vegada més descontrolades, i ja no només pel fet que incompleixen amb la majoria de normes sanitàries i algunes normatives cíviques. El que expliquen els agents que estan intervenint és que cada vegada els joves tenen menys por a la policia. No dubten a enfrontar-s'hi quan es disposen a dissoldre les concentracions, i fan ús de la violència si cal.

El passat cap de setmana els disturbis se centraven en la ciutat de Madrid. Més concretament, pels voltants del parque de Oeste, on es van viure els pitjors incidents. Però també n'hi va haver en ciutats com Barcelona, Sevilla o Logronyo. A la capital, els agents mobilitzats es van veure sorpresos per una multitud que no els va rebre amb una actitud pacífica d'entrada. La policia va carregar i, segons la informació que difon, els joves van destrossar tot el que van poder en la seva fugida.

La Policia Municipal de Madrid s'havia reforçat amb 200 agents per intentar evitar incidents. Un bon gruix es van desplegar en les zones més calentes dels passats caps de setmana, com el parque de Berlín, a Chamartín, o la Ciutat Universitària, on fa unes setmanes es van ajuntar 25.000 joves. Però els joves van tornar a burlar la policia i van acordar un nou punt de trobada.

La multitud va començar a arribar al parque de Oeste i al Temple de Debod, encara que els primers a arribar a última hora de la tarda van poder ser desallotjats sense incidents. D'altra banda, la policia dedicava una bona part dels esforços al dispositiu de seguretat preparat per al partit de l'Atlètic de Madrid contra el Barça al Wanda Metropolitano, per la qual cosa van tardar més a reaccionar.

Ben entrada la matinada, un grup d'unes 200 persones van llençar objectes contra la policia, i també van causar destrosses al seu pas i es van produir alguns furts i robatoris. Als voltants dels carrers Ferraz i Pintor Rosales es van poder veure diversos contenidors tombats i altre material urbà destrossat. Els van utilitzar en forma de barricada.

Diversos apunyalats en les botellades de Madrid

Els diferents cossos policials coincideixen a destacar que els participants en aquests successos són molt joves. En ells es barregen aquells que havien anat a beure i es veuen encoratjats per l'alcohol, però també altres grups de joves que aprofiten la situació per cometre robatoris i que actuen de manera violenta. Acabada la nit a Madrid, tres persones van resultar ferides per apunyalament, i tres més en les dues últimes setmanes.

Inspiració en els disturbis que ha viscut Barcelona

La policia veu amb especial preocupació l'escalada violenta que protagonitzen les botellades de les diferents capitals espanyoles. Perquè, tot i que Madrid centri la majoria de les actuacions de les últimes setmanes, no és l'única ciutat on s'han produït. Fa mesos que molts experts anunciaven la seva por que la fatiga pandèmica pogués acabar generant disturbis. Aquests fets podrien estar sent aprofitats també per certs delinqüents per actuar amb impunitat.