Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia

La Policia alerta: no guardis aquest número de telèfon als teus contactes

Les autoritats avisen que fer-ho té un gran perill, ja que els delinqüents et poden deixar el compte a zero

La policia ha emès una nova alerta sobre un tipus de frau que pot deixar el teu compte bancari a zero. En un món cada cop més digitalitzat, les estafes telefòniques s'han convertit en una amenaça constant per als usuaris.

Cada vegada són més les persones que tenen clara la importància de no fer cas de trucades o missatges de desconeguts. Tot i això, els delinqüents sempre innoven en les seves tècniques per intentar enganyar les víctimes.

Aquesta és la nova estafa de què avisa la Policia

La Policia Nacional ja fa mesos que adverteix sobre una nova estafa en què caure és molt fàcil. Aquest frau comença amb una trucada telefònica i pot causar grans pèrdues de diners i fins i tot problemes legals.

Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe
L'estafa comença amb una trucada oferint una feina amb excel·lents condicions | Europa Press, Getty Images

Com que és un altre mitjà alternatiu a WhatsApp, molts usuaris es confien. En agafar la trucada, els estafadors ofereixen una feina amb unes condicions massa bones.

Només començar, expliquen que la feina és perfecta. Abans de penjar, informen que la persona ha de guardar el número als seus contactes i escriure per WhatsApp per continuar el procés.

Quan la víctima pica, l'estafa continua com al principi. Ara, però, l'usuari ha guardat el número als seus contactes i ha començat la conversa. Això fa que no ho vegi com una cosa sospitosa.

El problema de desar el número de telèfon

Quan la persona desa el contacte a la seva agenda, aquest no apareix com un número desconegut. D'aquesta manera, WhatsApp no informa del prefix, cosa que sí que fa si el número no està desat.

Unes mans subjectant un mòbil i l'aplicació de WhatsApp oberta
En desar el número, WhatsApp no mostrarà el prefix | WICHAYADA SUWANNACHUN's Images

Si la persona no detecta que es tracta d'una estafa, és normal que continuï els amb passos indicats. Com indica la policia, els estafadors comencen a demanar una sèrie de tasques. Amb això, poden buidar el teu compte bancari i fins i tot ficar-te en problemes legals: pots ser còmplice de frau.

Consells de la Policia per evitar l'estafa

La policia, amb l'objectiu que no hi hagi més víctimes, ha proporcionat una sèrie de recomanacions per evitar caure en aquest parany:

  • No afegeixis números desconeguts: mai no afegeixis un nombre desconegut als teus contactes si no estàs completament segur de la seva autenticitat.
  • Verifiqueu la font: si reps una trucada o un missatge sospitós, contacteu directament a l'entitat que suposadament us ha enviat la informació.
  • Actualitza el teu programari: mantingues el teu dispositiu mòbil i aplicacions actualitzades per protegir-te contra vulnerabilitats.
  • Utilitzeu l'autenticació en dos passos: aquesta mesura de seguretat addicional pot dificultar l'accés no autoritzat als vostres comptes.
Un home agafant un telèfon mòbil amb una mà
Els estafadors poden quedar-se amb els teus diners i ficar-te en problemes legals | PixaBay

En el cas de ja haver afegit el número als teus contactes, la Policia recomana actuar immediatament:

  • Elimina el número: esborra el nombre dels teus contactes immediatament.
  • Canvia les contrasenyes: modifica les contrasenyes dels comptes bancaris i de qualsevol altre compte sensible.
  • Contacta amb la teva entitat: informa el teu banc el més ràpid possible perquè prenguin mesures.
  • Denúncia: presenta una denúncia formal davant de la Policia perquè puguin investigar i prendre accions legals contra els estafadors.