Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una carretera amb cotxes, davant una rodona vermella amb un carnet de conduir i el logo de la DGT

Els casos de la DGT que t'obliguen a tornar el carnet de conduir

Pren nota dels supòsits en què la DGT et traurà el carnet de conduir, almenys temporalment

La DGT és l'entitat encarregada de regular i supervisar el trànsit a Espanya. Una de les seves funcions és assegurar-se que tots els conductors compleixin les normes de circulació.

En alguns casos, la DGT et pot demanar que tornis el teu carnet de conduir. En aquest article us expliquem en quins casos pot passar això i com podeu recuperar el vostre carnet.

Casos en què la DGT t'obliga a tornar el carnet

Pèrdua de punts

El sistema de punts del carnet de conduir a Espanya és una mesura per fomentar la conducció responsable. Cada conductor té un saldo inicial de punts que pot disminuir si comet infraccions.

Si perds tots els teus punts, la DGT et demanarà que tornis el teu carnet de conduir. En aquest cas, no podràs conduir fins que recuperis els teus punts.

Problemes de salut

La DGT també et pot demanar que tornis el teu carnet de conduir si considera que no estàs en condicions de conduir per motius de salut.

Imatge de fons d´una persona gran al volant d´un cotxe blau, i una altra imatge d´una mà sostenint un carnet de conduir
Poden retirar-te temporalment el carnet en diversos supòsits | DGT, Latino Life

Això pot incloure problemes de visió, malalties neurològiques o qualsevol altra condició que afecti la teva capacitat per conduir de manera segura. En aquests casos, és possible que necessitis un informe mèdic que certifiqui la teva aptitud per tornar a conduir.

Infraccions greus o molt greus

Cometre infraccions greus o molt greus pot portar a la retirada del carnet de conduir. Algunes d'aquestes infraccions inclouen conduir sota els efectes de l'alcohol o drogues, excés de velocitat, i conducció temerària.

La DGT pot decidir retirar el teu carnet de conduir temporalment o de manera permanent, depenent de la gravetat de la infracció.

Sentències judicials

En alguns casos, un jutge pot dictaminar la retirada del carnet de conduir com a part d'una sentència judicial. Això pot passar si se comet un delicte relacionat amb la conducció, com un accident amb resultat de lesions greus o mort. En aquests casos, la DGT executarà l'ordre judicial i us demanarà que torneu el vostre carnet de conduir.

Com pots recuperar el teu carnet de conduir

Si la DGT t'ha demanat que tornis el teu carnet de conduir, hi ha diversos passos que pots seguir per recuperar-lo:

  • Cursos de sensibilització i reeducació vial: Un cop completat el curs, podràs recuperar part dels teus punts i sol·licitar la devolució del teu carnet de conduir.
  • Exàmens mèdics: Necessitareu un informe mèdic que certifiqui la vostra aptitud per conduir. Un cop tingueu l'informe, podreu sol·licitar la devolució del vostre carnet de conduir.
  • Compliment de la sentència judicial: Si el vostre carnet de conduir ha estat retirat per una sentència judicial, hauràs de complir amb els termes de la sentència. Un cop hagis complert la sentència, podràs sol·licitar la devolució del teu carnet de conduir.
  • Examen teòric i pràctic: En alguns casos, la DGT pot requerir que tornis a fer l'examen teòric i pràctic per recuperar el teu carnet de conduir. Això és més comú si el vostre carnet ha estat retirat per un llarg període de temps.