Muntatge amb una imatge de gent caminant pel carrer i unes mans amb bitllets

La Policia alerta de la tècnica dels lladres per robar-t'ho tot: «Ves amb compte»

Aquest mètode pot donar lloc a confusió i els lladres hi guanyen molts diners

Els mètodes dels lladres cada cop són més perfeccionats. Els delinqüents han desenvolupat diverses tècniques noves amb l'objectiu de quedar-se amb els diners de les seves víctimes.

Algunes de les estafes més freqüents de l'actualitat tenen una relació estreta amb les noves tecnologies. D'aquesta manera, hi ha estafes a través de plataformes com ara Wallapop, WhatsApp o a través del correu electrònic, on es fan passar per un banc oficial.

Tot i això, aquesta tècnica que t'expliquem avui crida l'atenció perquè es porta a terme 'a l'antiga'. És a dir, no necessita noves tecnologies per poder ser executada, encara que prevenir-la també pot ser senzill.

Aquesta és la tècnica amb què et roben sense que te n'adonis

En aquest cas, el mètode dels lladres per furtar els diners a les seves víctimes sense que se n'adonin és el de l'abraçada afectuosa. Es tracta d'una tècnica que ha succeït a grans ciutats, com ara Sevilla i Madrid, de la qual ja s'han fet ressò diversos mitjans.

Primer pla de la mà d'una persona gran amb monedes d'euro i agafant una cartera
Es coneix com a mètode de l'«abraçada afectuosa» i la Policia n'alerta dels perills. | Getty Images

Per exemple, fa uns mesos, ABC explicava que a Sevilla la Policia Nacional va detenir una dona i un home que pertanyien a un grup criminal que es dedicava a robar els diners de les víctimes utilitzant aquesta tècnica. Tal com va explicar El Diario de Sevilla, un home que feia de conductor esperava a prop del lloc del robatori perquè els altres fugissin amb el botí. En aquest cas concret, el valor dels objectes que es van emportar superava els 32.000 euros. La dona va ingressar a la presó.

Com funciona el mètode de l'«abraçada afectuosa»?

Per això, la Policia cada cop està més alerta sobre aquest tipus d'estafes i robatoris. El funcionament de l'abraçada afectuosa és molt senzill. Els lladres s'acosten a la víctima en actitud afectuosa i comencen a tocar-la o abraçar-la. En aquest moment, aprofiten per treure-li les seves pertinences, cosa que es repeteix, sobretot, en persones d'edat avançada.

Segons el mitjà local, els pispes s'intenten fer passar per familiars o amics de les víctimes per tenir excusa per a aquest primer contacte. La víctima presenta un moment de confusió. Això, sumat al breu instant de l'abraçada, crea la situació perfecta perquè els lladres es puguin emportar els objectes més valuosos de les persones a qui s'acosten.

El consell de la Policia per evitar aquests robatoris

Després d'haver presenciat diversos casos per tot Espanya, la Policia, a principis d'any, ja alertava de com pot ser de perillós aquest mètode. En un tuit del darrer 21 de gener, amb motiu del Dia Internacional de l'Abraçada, els agents indicaven el següent:

«Avui és el Dia Internacional de l'Abraçada. Ens encanten els gestos d'afecte, però alerta! Aneu amb compte si aquesta abraçada prové d'un estrany, podria utilitzar la tècnica de l'«abraçada afectuosa» per sostreure les teves pertinences».

Tot i que això ho va compartir la mateixa Policia Nacional fa gairebé mig any, la veritat és que s'ha continuat succeint amb el pas dels mesos. Per aquest motiu, cal estar molt alerta davant de qualsevol comportament estrany d'aquest tipus.

Compte amb l'excés de confiança

De manera general, no solem tenir el costum d'abraçar de manera afectuosa persones desconegudes. Tanmateix, sí que hi pot haver moments en què els lladres poden tenir l'excusa perfecta per fer-ho.

Per exemple, si t'han convidat a un lloc amb diverses persones i creus que pots conèixer algú, l'excés de confiança pot ser fatal. Es pot donar l'ocasió que algú s'aproximi en actitud afectuosa i no l'apartem per creure que podem conèixer aquesta persona.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!