No és la primera vegada que a Espanya ens llancen una advertència d'aquest tipus. Els cossos policials han tornat a assenyalar el perill d'una estafa què els ciberdelinqüents suplanten la DGT. Tot per obtenir les nostres dades bancàries i personals per a aconseguir un benefici econòmic.
Cada vegada són més els intents que aquests delinqüents fan a través d'internet per a aconseguir víctimes. I la veritat és que el fet d'utilitzar un organisme tan conegut com la DGT fa que molta gent piqui. I això que moltes d'aquestes estafes ja són conegudes, sobretot pels múltiples avisos que fa la policia.
Una de les últimes que s'ha vist que es torna a utilitzar molt és l'estafa de la multa de trànsit. En aquesta, amb un simple missatge podem acabar donant als estafadors tot el control sobre els nostres comptes bancaris. I és que el que ens fan arribar al mòbil o al correu electrònic té una gran credibilitat.
El mitjà que utilitzen per a enganyar-nos és, com dèiem, un SMS o un correu electrònic en què se'ns informa que tenim una multa de trànsit pendent d'abonar. I per a poder-la pagar i no acumular més deute, se'ns facilita un mètode de pagament molt senzill.
Així, el missatge que rebem inclou un enllaç que teòricament ens hauria de portar a una pàgina web de la DGT on fer el pagament. Però la realitat és ben diferent. I és que, si hi cliquem, ja haurem caigut a l'estafa.
Normalment utilitzen aquest enllaç per a obtenir les nostres dades bancàries suplantant la DGT, el que es coneix com phishing. Però també poden instal·lar un malware al nostre ordinador o mòbil per a controlar el dispositiu.
Al cos del missatge se'ns explica que tenim «una multa de trànsit no pagada». Però la Policia Nacional demana a la població que no faci cas d'aquests missatges, ja que aquesta no és la manera de comunicar-se d'aquest organisme.
Un altre engany semblant: l'estafa del carnet de conduir
Però no són només les multes de trànsit l'únic element relacionat amb la DGT que estan utilitzant els ciberestafadors. Aquests últims mesos també s'han detectat múltiples casos en què ens intenten enganyar a través d'un avís sobre el nostre carnet de conduir.
En aquest cas, és la mateixa DGT la que alertava sobre aquesta pràctica, que està força estesa. Igual que amb l'altra estafa, també es valen del correu electrònic per a intentar colar-nos-la i obtenir les nostres dades personals.
T'envien un correu fent-se passar per Trànsit en el qual t'informen que tens el permís de conduir caducat. També et faciliten les instruccions que hauries de seguir per a evitar-te un maldecap.
«Benvolgut usuari, el seu permís de conducció requereix identificació després de la caducitat d'aquest en el nostre sistema. Cal que respongui a aquest correu amb la següent informació: part de davant i de darrere del document nacional d'identitat (DNI/NIE), part de davant i de darrere del carnet de conduir (original) i una selfie», és el que es pot llegir al text del correu electrònic.
Si seguim els passos que ens indiquen i entrem a la web que ens faciliten, acabarem infectats amb un virus informàtic. Amb aquest, els ciberdelinqüents ho tenen molt fàcil per a obtenir les nostres dades i contrasenyes. Per aquest motiu, la DGT és clara: «No proporcions cap dada ni facis clic a cap enllaç. Elimina'ls directament».