Plans generals d'usuàries de la residència l'Hospital de Camprodon (Ripollès)

El canvi més esperat que ha anunciat Salut per a les visites a les residències

Podrà haver-hi contacte físic | També es recuperen tota mena de sortides i es recomana un màxim de tres visitants

Les residències han estat en el punt de mira des de l'inici de la pandèmia. Des d'un bon principi s'han aplicat mesures molt restrictives per prevenir la Covid-19. Tot i això, s'han hagut de lamentar moltes morts arribades des dels centres geriàtrics a causa del virus.

Ara, amb la cinquena onada de baixada i la finalització de restriccions, el Departament de Salut i el de Drets Socials han flexibilitzat algunes de les mesures que s'apliquen a les residències per fer front a la pandèmia

En aquest sentit, als centres amb categoria verda i groga hi haurà grans novetats. Es permeten les visites amb contacte físic entre visitants i residents. Això sí, sempre s'haurà de sol·licitar cita prèvia.

Així mateix, es recuperen tota mena de sortides, de manera que els residents ja poden passar llargs períodes de temps fora dels centres. En cas que la durada sigui de més de tres setmanes, en tornar al centre, caldrà fer-se una prova PCR.

Una altra de les novetats és que el nombre màxim de visitants, fins ara fixat en tres, passa a ser una recomanació. Es manté un cribratge cada 15 dies per als professionals vacunats i tres a la setmana per als no vacunats.

El nou Pla manté el registre diari de visites. Pel que fa a la durada d'aquestes, dependrà de cada centre, sempre que es garanteixin les mesures de protecció. Els professionals externs que entrin als centres i tinguin contacte directe amb els residents hauran de fer-se un test d'antígens, independentment que tinguin o no la vacuna.

Les quarantenes a les residències

Salut va fer modificacions a finals d'agost. Una d'elles feia referència a la quarantena. En cas d'usuaris que tinguin la pauta completa o que ja hagin superat la Covid-19, només es farà una vigilància de símptomes durant 14 dies i estaran exempts de fer la PCR i quarantena.

En la mateixa línia, els professionals amb les dues dosis de la vacuna no hauran de fer quarantena en cas que siguin considerats contacte estret i la prova PCR doni negatiu.

Per a les persones de nou ingrés i amb la pauta completa, es recomana fer un TAR el mateix dia i una PCR durant les primeres 48-72 hores. No és necessària la quarantena.