L'Ajuntament de Terrassa (Vallès Occidental) ha posat en marxa un dispositiu per a assegurar el compliment de les mesures de seguretat enfront del coronavirus als carrers de la ciutat, per on els agents de la Policia Municipal patrullaran de paisà per a controlar l'ús de la màscara i les aglomeracions.
En coordinació amb els Mossos d'Esquadra, els agents locals sancionaran «amb el màxim rigor a aquelles persones que no respectin la legislació vigent per a evitar contagis de Covid-19», ha explicat l'Ajuntament en un comunicat aquest dimarts. També vigilaran «de manera exhaustiva» les distàncies mínimes entre taules a les terrasses de cafeteries i bars, i es multarà amb fins a 600 euros a les persones que consumeixin alcohol al carrer.
El dispositiu ha estat acordat aquest dimarts en una reunió de l'alcalde, Jordi Ballart, amb els comandaments de la Policia Municipal, la tinenta d'alcalde Lluïsa Melgares i la regidora Mònica Polo. Amb aquesta iniciativa es persegueix «aplanar la corba de contagis a Terrassa i mantenir sota control unes dades sanitàries que són preocupants»: el divendres es van registrar 68 positius més, i el dissabte 38 més.
Els primers cribratges detecten 207 casos nous de Covid-19, molts d'ells al Vallès
Els primers cribratges de coronavirus, que es van posar en marxa la setmana passada en diverses localitats, han permès detectar 208 casos nous de Covid-19, la majoria persones que no tenien símptomes, és a dir asimptomàtics o presimptomàtics. En total s'han fet 8.275 proves PCR.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha fet un balanç «favorable» dels cribratges i ha anunciat que en faran més. Argimon ha posat èmfasi en els casos sense símptomes que han aflorat, uns 160 —amb prop d'un miler de contactes.
«Són persones que no coneixien que tenien el virus i que el podien transmetre», ha observat, per continuar: «Si després es fan els aïllaments i quarantenes, estem clarament trencant les cadenes de transmissió. Estem sent proactius».
A Granollers, on es va fer un cribratge mixt amb un brot —de manera que alguns testats tenien símptomes—, es van fer un total de 1.053 proves PCR i 108 van donar positiu (10,2%). 72 persones no tenien símptomes de la malaltia.
A Sabadell, s'han fet 3.099 proves i 57 han donat positiu (1,8%). A Terrassa, se n'han realitzat 1.173, amb 11 positius (0,93%). A Ripollet, 1.359, amb 11 positius (0,81%) i en el porta a porta als edificis, 329, amb 15 casos (4,3%). En total, en aquests cribratges al Vallès Occidental, 5.960 proves, amb 94 positius (1,58%).
En els cribratges al Vallès Occidental, les persones que van donar positiu no tenien símptomes —tant poden ser asimptomàtics o presimptomàtics— perquè així es va demanar de forma específica. Les persones amb símptomes han de trucar al 061 o al centre d'atenció primària.
En aquests resultats queda clar que el porta a porta és més afinat que la instal·lació de carpes, però no sempre els brots estan circumscrits en uns barris concrets com a Ripollet. A Sabadell i Terrassa, l'augment de contagis detectat es trobava més difós.