Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´un policia al costat d´un cotxe patrulla i un marc de fotos amb una imatge d´euros

La Policia Nacional adverteix d'una nova estafa: No feu clic

Amb l'increïble augment de les estafes en línia les autoritats mostren la seva preocupació a través de diferents alertes

Les estafes en línia han esdevingut una amenaça constant per als usuaris d'internet. Per això, la Policia Nacional ha intensificat els seus esforços per combatre aquest tipus de delictes.

Amb l'objectiu de protegir els ciutadans, la Policia ofereix diferents advertiments a més de diversos consells pràctics. Si els segueixes pots evitar caure al parany dels delinqüents.

La Policia Nacional lluita contra una nova estafa

La Policia Nacional ha llançat diverses campanyes de conscienciació per alertar la població sobre els perills de les estafes en línia. En aquest cas, s'ha centrat en l'augment de les estafes relacionades amb la reserva de vacances.

Imatge de fons d´un lloguer de vacances amb una maleta i una imatge superposada d´una persona amb molts bitllets d´euro a la mà
Les vacances estan al punt de mira dels estafadors | Getty Images

Amb l'estiu ja a sobre són molts els que comencen a decidir el seu destí de descans. Això, que a priori fa il·lusió, es pot convertir en un veritable maldecap a causa dels delinqüents.

A través de la seva xarxa social X (abans Twitter), la policia llança una clara advertència. En aquest cas, anima a "anar amb compte amb les ofertes sospitosament atractives". És a dir, les promocions en què primer ens solem fixar.

Els tipus d'estafes més comuns

D'altra banda, la policia també recorda les estafes més comunes que ha identificat. Entre elles, destaquen les següents:

  • Phishing: els estafadors envien correus electrònics o missatges de text que semblen provenir d'institucions legítimes. Suplanten bancs o empreses conegudes i sol·liciten informació personal o financera.
  • Estafes de suport tècnic: els delinqüents es fan passar per tècnics de suport d'empreses tecnològiques. Convencen les víctimes que els seus dispositius tenen problemes que necessiten ser solucionats, cobrant per serveis inexistents.
  • Estafes a xarxes socials: els estafadors creen perfils falsos en xarxes socials per guanyar-se la confiança de les víctimes. Després, sol·liciten diners o informació personal.
Mans d'un home amb camisa texana fent servir un telèfon tàctil
El consell de la Policia és no fer clic a enllaços sospitosos | Getty Images

Consells de la Policia Nacional per evitar estafes en línia

D'altra banda, la Policia Nacional ofereix diversos consells per ajudar els ciutadans a protegir-se de les estafes en línia:

  • No feu clic a enllaços sospitosos: si reps un correu electrònic o missatge de text d'una font desconeguda o que sembla sospitós, no feu clic. En canvi, verifica l'autenticitat del missatge contactant directament amb la institució.
  • Protegeix la teva informació personal: no comparteixis informació personal o financera a través de correus electrònics, missatges de text o trucades telefòniques no sol·licitades.
  • Utilitza contrasenyes segures: assegura't d'utilitzar contrasenyes fortes i úniques per a cadascun dels teus comptes en línia. Canvia les contrasenyes regularment i no les comparteixis amb ningú.
  • Mantingues el teu programari actualitzat: assegura't que el teu sistema operatiu, navegador i programes de seguretat estiguin sempre actualitzats per protegir-te contra les últimes amenaces.
  • Desconfia d'ofertes massa bones per ser veritat: si una oferta sembla massa bona per ser veritat, és probablement una estafa. Investiga abans de fer qualsevol compra o inversió en línia