Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional

La Policia Nacional alerta sobre una opció del mòbil: pots ser víctima d'una estafa

L'objectiu dels estafadors és robar les dades o documents que tinguis guardats en la intimitat del teu dispositiu mòbil

La policia ha llançat una advertència sobre una nova estafa que està guanyant terreny: el bluesnarfing. Aquest terme, encara poc conegut, representa una amenaça real per a la seguretat dels nostres dispositius mòbils.

El bluesnarfing és una tècnica que permet als ciberdelinqüents accedir a la informació d'un dispositiu a través de la connexió Bluetooth, sense que el propietari se n'adoni. Conèixer tota la informació és vital per no caure al parany.

Així és el bluesnarfing, la nova estafa de què avisa la Policia

La Policia Nacional ha compartit un vídeo al compte d'Instagram avisant sobre aquesta nova tècnica d'estafa. "Ets dels que sempre porta el Bluetooth del mòbil activat? Podries ser víctima de bluesnarfing", avisa una agent.

Mans d'un home amb camisa texana fent servir un telèfon tàctil
Si portes el Bluetooth activat, has d'anar amb compte amb els delinqüents | Getty Images

"N'hi ha prou que el ciberdelinqüent estigui a 10 o 15 metres de distància i tu tinguis el botó activat perquè pugui accedir al teu telèfon", afegeix. L'objectiu dels estafadors és robar les dades o fitxers desats al telèfon. Després, "els hackers tendeixen a vendre a la dark web o bé a utilitzar per cometre un altre tipus d'estafes o extorsions", avisen.

El pitjor d'aquesta estafa és que no només afecta els telèfons, sinó també les tauletes i els ordinadors portàtils. Els delinqüents poden entrar als correus, als contactes, els SMS i fins i tot a la galeria d'imatges i vídeos.

A més, qualsevol persona que porti activada la connexió Bluetooth com a "visible" pot ser atacada pels estafadors. Per això és important conèixer bé què fer per evitar-ho.

Consells per protegir-se del bluesnarfing

Amb l'objectiu que no hi hagi més persones afectades, des de la policia també llancen diferents consells. Seguir-los és important per no caure al parany dels delinqüents. Això és el que has de fer:

  • Desactivar el Bluetooth: mantingueu el Bluetooth apagat quan no ho necessiteu. Això redueix significativament el risc de ser víctima de bluesnarfing.
  • Configurar la visibilitat: assegureu-vos que el vostre dispositiu estigui en mode "no visible" per a altres dispositius Bluetooth.
  • Actualitzar el programari: manteniu el dispositiu actualitzat amb les últimes versions de programari i pegats de seguretat.
  • Evitar connexions desconegudes: no accepteu sol·licituds de connexió Bluetooth de dispositius desconeguts.
  • Utilitzar aplicacions de seguretat: hi ha aplicacions que poden ajudar a protegir el teu dispositiu contra atacs de bluesnarfing.