Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb una altra persona amb un mòbil a la mà i el logotip de WhatsApp

La Policia Nacional alerta de l'estafa amb què et poden deixar pelat: 'Atent'

Les estafes en línia han adquirit una rellevància preocupant, i el cos de seguretat ha enviat un avís seriós

L'avenç de la tecnologia ha portat grans beneficis al conjunt de la societat. Els telèfons mòbils han esdevingut una eina indispensable per a la majoria de tasques de la nostra vida quotidiana, i han canviat la forma de relacionar-nos i els nostres hàbits. Tot i això, els inconvenients també tenen un paper important, i les estafes exemplifiquen aquest paradigma.

Els fraus en línia s'han multiplicat en els darrers temps. Els criminals han implementat noves tècniques per dur a terme els seus actes delictius i generar el caos a la població. Les pràctiques més comunes consisteixen a suplantar la identitat d'empreses o ens públics per sostreure diners a les víctimes i quedar-se amb les dades.

La darrera estafa denunciada per la Policia Nacional on pots perdre fins a 500 euros: has d'estar alerta

Fa temps que els cossos i forces de seguretat avisen els ciutadans sobre les noves estafes que s'estan produint. Ara, la Policia Nacional ha compartit un vídeo a xarxes socials sobre un frau on es fan passar per un familiar per demanar-te diners.

"T'arriba un missatge de WhatsApp fent-se passar per un familiar on et sol·licita diners urgentment", explica una agent. Els estafadors, quan t'escriuen, ja han aconseguit el control d'aquest compte de WhatsApp. Revisen els xats, i escriuen a amics i familiars, ja que és gent que sempre intentarà ajudar.

L'agent explica que t'escriuen des d'un d'aquests contactes i demanen diners a través de Bizum "amb l'excusa que el seu no funciona". Normalment, les quantitats sol·licitades solen rondar els 500 euros, però t'obliguen a enviar els diners a un número de telèfon diferent. "Per tant, el teu familiar mai no el rep", rebla la policia.

Cal ser prudent i actuar amb molta precaució

El vídeo de la Policia Nacional finalitza amb una sèrie de consells per evitar caure al parany dels delinqüents. "Desconfia sempre que et demanin diners i fes una trucada telefònica prèvia al teu familiar o amic per saber si és ell qui t'ho ha demanat". També és recomanable tancar la sessió de WhatsApp a l'ordinador, ja que altres persones poden accedir al teu compte.

Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a la mà i un portàtil i una altra imatge d'un agent de la Guàrdia Civil d'esquena
Les autoritats sempre alerten de les estafes per missatge | Europa Press, Monkey Business Images

"No enviïs cap codi de verificació i no punxis en cap enllaç sospitós", conclou l'agent. Mai no s'ha de facilitar informació confidencial, i encara menys transferir diners a ningú. Si el missatge que reps és sospitós, elimina'l i denuncia aquest fet a les autoritats.