Imatge del passeig marítim de Badalona amb moltíssima gent fent esport

La policia preveu problemes d'ordre públic els pròxims dies

Els cossos de seguretat de l'Estat no descarten la necessitat de recórrer a les Forces Armades com a suport per a realitzar patrulles conjuntes

El control de la ciutadania ja semblava complicat durant el confinament total, però ara amb l'aixecament progressiu de les restriccions les dificultats encara són més grans. Membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan preocupats perquè el pla de desescalada comporti un  increment de delictes, així com incompliments en les diferents fases.

«Si et diu que va a veure els seus pares, què, li exigeixes una còpia de l'empadronament d'aquests?» assenyalen com a exemple en un intent de reflectir el difícil que serà dur a terme un control policial  de la mobilitat dins de la ciutat.

En aquest sentit, les autoritats creuen que el control dins de ciutat que podran dur a terme és la vigilància de les obertures d'establiments públics. Principalment els policies locals s'encarregaran de controlar el compliment de les condicions de seguretat i higiene en aquests negocis.

Control efectiu a les carreteres

Els cossos de seguretat de l'estat consideren que l'únic control  que podran dur a terme amb certes garanties serà el geogràfic, amb controls per carretera perquè els ciutadans no abandonin la seva demarcació geogràfica.

Tot i això, adverteixen que els efectius per realitzar un control efectiu poden ser insuficients i no descarten la necessitat de  recórrer a les Forces Armades com a suport per a realitzar patrulles conjuntes.

Des de l'inici de la crisi, els controls en carreteres s'han intensificat  per evitar que els ciutadans poguessin desplaçar-se fora de la ciutat i contribuir així a l'expansió del coronavirus. Aquests controls es van situar principalment a les entrades i sortides de les localitats i continuaran durant el pla de desescalada per assegurar el compliment de les fases.

El trànsit entre províncies no començarà a obrir-se fins al 22 de juny com a molt aviat, de manera que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil recuperaran l'anomenada 'Operació Gàbia', utilitzada per a tancar una ciutat després d'un atemptat terrorista.

Es preveu un augment de la delinqüència

Les autoritats policials contemplen un increment dels delictes quan la crisi sanitària estigui més o menys controlada però els ciutadans comencin a notar els efectes econòmics de la crisi. Entre els delictes que podrien començar a proliferar es troben els delictes contra la propietat, com les ocupacions il·legals d'habitatges, i els robatoris.

Els analistes treballen sobre escenaris molt durs als carrers, amb protestes,vagues importants i mobilitzacions socials provocades per l'atur i els més que probables retallades.