La Corona està en el punt de mira arran dels últims escàndols de corrupció del rei emèrit Joan Carles I, que ha decidit marxar d'Espanya i exiliar-se a Abu Dhabi fins que no es resolguin totes les investigacions judicials que l'involucren. Tanmateix, molts dubten del seu fill, el rei Felip VI, a qui també qüestionen. Algunes d'aquestes crítiques han arribat des del govern, com la del vicepresident Pablo Iglesias, obertament declarat republicà i en contra de la figura del rei.
D'un temps ençà el líder de Podem ha estat fent comentaris sobre la necessitat de la figura del rei, fins i tot afirmant que aquest Nadal moltes famílies es preguntarien sobre la institució de la monarquia, incitant a qüestionar la necessitat o no de la seva existència.
Recordem que Pablo Iglesias va deixar de seguir el compte de Twitter de la Casa Reial després que en un acte de lliurament de Premis per a juristes el monarca remarqués la necessitat d'un sistema «fruit de la separació de poders», reclamant la independència judicial. Felip VI va subratllar que cal una separació entre poders que «convisquin i actuïn sense interferències, respectant l'òrbita dels altres», referint-se així a les interferències del govern de coalició en la renovació del CGPJ.
Assegura que no va ser culpa seva
És per això que en una recent entrevista a TVE ha manifestat que ell no va deixar de seguir el compte de Twitter de la Casa Reial, sinó que la culpa és del seu 'Community manager'.
Així mateix, s'ha desmarcat del seu soci de govern en el seu afany per reforçar la Corona, afirmant: «Jo respecto que els monàrquics vulguin reforçar a la Corona, però crec que el que hi ha en aquest país és un debat sobre si la monarquia és més o menys útil. Al govern hi ha dues formacions: una monàrquica i una republicana», ha assegurat.
«Si no interessa, per què hi ha tants diaris monàrquics que no parlen d'altra cosa? Si no li interessa a ningú, per què el CIS no pregunta per això?», s'ha preguntat.
El suport al rei Felip VI
D'altra banda, després del discurs de la nit de Nadal del reiFelip VI,que va ser vist per 10 milions de persones (la qual cosa suposa un rècord històric), Pedro Sánchez ha volgut exalçar el discurs pronunciat pel rei qualificant-lo de «valent», per haver fet referència indirectament a les suposades activitats il·lícites del seu pare.
Així doncs, el rei Felip VIva fer al·lusió de forma indirecta al seu pare, afirmant que: «Ja en 2014, en la meva proclamació davant les Corts Generals, em referia als principis morals i ètics que els ciutadans reclamen de les nostres conductes. Uns principis que ens obliguen a tots sense excepció; i que estan per sobre de qualsevol consideració de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals o familiars», fent referència al rei emèrit, que segueix exiliat a Abu Dhabi.