Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cruset i Torà, en la presentació de l'acord per operar La Boella

El Port de Tarragona dobla l'aposta i multiplicarà els trens de mercaderies a la Boella de cara al 2023

L'Autoritat Portuària s'alia amb l'empresa CTC per operar la terminal intermodal | Passarà de 20.000 vagons anuals a moure'n 120.000

Pocs dies després de sorprendre amb un macroprojecte de 260 milions d'euros que aspira a reinventar el potencial econòmic de la Tarragona postCovid, el Port de Tarragona ha tornat a prémer l'accelerador amb un altre gir estratègic de primera categoria. L'Autoritat Portuària ha desencallat  unes llargues negociacions amb el conglomerat d'empreses CTC —entre les quals destaca la química BASF— per a la concessió de la terminal intermodal de la Boella «per tal de promoure de forma conjunta la competitivitat logística  de l'àrea metropolitana de Tarragona» a partir de l'any 2023, quan la posada en marxa del Corredor Mediterrani  obri una nova finestra d'oportunitats sense precedents per a la demarcació.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha fet una valoració molt positiva d'una entesa que considera  «molt transcendent per al teixit econòmic i empresarial del nostre territori», i que aspira a multiplicar per sis la càrrega de mercaderies  diverses que entren i surten de Tarragona cap als principals centres de producció d'Europa a través del ferrocarril.  «És un salt endavant que va en la línia de la nostra estratègic de fer crèixer el nostre volum de càrrega general», ha detallat Cruset reprenent el fil de l'estratègia comercial del Port que explicava en una entrevista recent a Tarragona Digital.

La terminal de la Boella representa «un node estratègic» entre el Corredor Mediterrani i el del centre de la península

L'acord per operar la terminal de  la Boella implicarà una millora flagrant de la instal·lació i una inversió de prop de 20 milions d'euros per adequarla a les necessitats ampliades dels seus nous usos. «Som davant un avenç que incrementarà no només el potencial  del Port, sinó també del nostre territori», ha detallat Cruset, qui ha presentat la terminal intermodal  com «el node central de l'estratègia de creixement» de les pròximes dècades.

Pla general de la terminal intermodal de la Boella, al Port de Tarragona
La terminal intermodal de la Boella aspira a enlairarse a finals de 2023 | Cedida

L'entesa posarà fil al debat gairebé endèmic de la hipotètica construcció d'una nova terminal específica al voltant de BASF  per afrontar el salt endavant de les pròximes dècades, i aglutinarà tots els esforços i oportunitats en la infraestructura  que el Port de Tarragona ja té en marxa i que ara multiplicarà la seva utilitat. La Boella serà un node  de quatre vies operatives i altres tres de suport amb capacitat de moure fins a vuit trens  plens de càrrega al dia —d'entrada, descàrrega, recàrrega i de sortida novament, és a dir, setze viatges diaris—. La previsió és que al 2023, amb el Corredor d'Henares en marxa (cap al centre de la Península) i l'entrada del Corredor Mediterrani  cap al cor d'Europa, aquest punt estratègic de Tarragona es converteixi en «un eix estratègic  que connecti els dos corredors» de mercaderies.

El node de la Boella espera moure 120.000 vagons de mercaderies cada any, sis vegades més que ara

La coincidència amb altres epicentres logístics com la futura ZAL a escassos metres de la terminal confirma la terminal de la Boella com un punt estratègic amb futur, i els impulsors de l'entesa no han passat per alt que «elements com la saturació de l'àrea de Barcelona estan fent que nosaltres desenvolupem un gran atractiu i potencial empresarial i logístic». Si tot va segons les previsions  de CTC i el Port, els 20.000 vagons de mercaderies que es van moure a la Boella l'any 2019 es convertiran en 120.000 anuals a partir del 2023.

El Port de Tarragona, doncs, dobla l'aposta i l'acord per operar la Boella obre un nou escenari de possibilitats que multiplicarà  les prestacions actuals de l'àrea metropolitana de Tarragona. La intermodal és l'única terminal preparada per treballar amb l'ample europeu i trens de fins a 750 metres de llarg, les obres no afectaran el funcionament actual del servei i l'impuls dels trens de mercaderies anirà retirant del mapa progressivament l'ús de camions, cosa que reduirà a la meitat la petjada de carboni. Amb l'acord ja desencallat i l'encaixada de mans oficial, l'horitzó 2023 apunta en positiu per al Port de Tarragona i per a bona part del sector logístic  de les comarques de Tarragona.