Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Segura, Cruset i Sancho, en la presentació del macroprojecte a Tarragona

El Port de Tarragona, Repsol i Vila-seca aspiren als fons europeus per desplegar un macroprojecte de 260 MEUR

'Cal·lípolis Next Generation' és una bateria onze projectes transformadors | «Un ambiciós projecte de territori per impulsar la recuperació post-Covid»

Gir de guió al Camp de Tarragona de cara a la recuperació econòmica de l'era post-Covid. El Port de Tarragona, Repsol  i l'Ajuntament de Vila-seca han formalitzat aquest dimarts una entesa  sense precedents per tal de configurar un macroprojecte  valorat en 260 milions d'euros i que aspirarà no només a impulsar la recuperació econòmica del territori, sinó a fer un pas de gegant capaç de transformar, a una generació vista, el futur i l'horitzó del Sud de Catalunya.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La joia de la corona és un paraigua que engloba fins a onze projectes  de gran valor, tots ells en una fase de viabilitat i estudi previ molt avançats que els farien accelerar  amb relativa rapidesa. El macroprojecte s'anomena 'Cal·lípolis Next Generation', vol suposar una porta d'entrada cap a un futur més competitiu, pròsper i sostenible i el calendari  de la seva materialització dependrà de l'arribada o no d'uns  fons europeus als juals ja han iniciat els tràmits per encabir-se.

'Cal·lípolis Next Generation': un projecte de projectes per transformar Tarragona

En cas que Europa donés l'esquena al macroprojecte, els impulsors no han amagat que tenen intenció d'impulsar els projectes  «sí o sí», malgrat que els terminis, processos i gestions podrien patir importants contratemps. El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha defensat que «és la coincidència de totes les inversions  en aquest moment de necessitat el què aportarà un impuls increïble i multiplicarà  els resultats d'aquest macroprojecte que avui presentem». Dels fons europeus, doncs, dependrà l'acceleració i la simultaneïtat d'unes inversions decidides a tirar endavant.

Pla general d'una golondrina davant el Port de Tarragona
El Port de Tarragona, Repsol i Vila-seca presenten una bateria d'onze projectes transformadors | Cedida

La naturalesa de les inversions  és molt heterogènia, i el resultat conjunt vol ser la creació d'un nou motor enfocat als tres grans pilars de l'economia del territori: la indústria química, el turisme i el sector logístic que encapçala el Port. Grans projectes com el desenvolupament de la futura ZAL i les seves connexions, la consolidació de la platja de la Pineda i la recuperació ambiental del seu passeig, la naturalització de l'extensa Xarxa Natura 2000, la regeneració de l'ecosistema marí de Tarragona o la construcció de l'esperat contradic dels Prats i l'adequació del pantalà de Repsol són algunes de les cartes principals del macroprojecte. «Transformador, transversal i disruptiu», han definit els tres signants.

La futura ZAL, el contradic dels Prats i la recuperació de la platja de la Pineda

Cruset ha defensat que la suma dels diversos projectes s'adequa «perfectament» als patrons de progrés i sostenibilitat  que marcaran la pauta dels fons europeus per a la recuperació, i ha valorat molt positivament «el grau de maduresa i la dotació pressupostària existent» com a garantia  d'execució de la totalitat dels projectes, i d'unes licitacions  que podrien estar enllestides «aviat». La incertesa de les convocatòries europees fa que encara no es treballi amb un calendari  detallat d'accions.

«Hem estat ambiciosos», ha valorat l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura. El municipi de la Costa Daurada és protagonista perquè acolliria bona part de les actuacions al seu terme municipal. «El repte  és increïble i creiem que serà un projecte referent que es podrà aplicar a altres llocs de la costa», ha celebrat visiblement satisfet. Més enllà de l'actuació a la Pineda, està previst que la superfície del contradic portuari es destini a lleure i gaudi de la ciutadania, tal com passa amb l'Escullera de Tarragona.

L'aposta transversal de Tarragona presenta candidatura als fons europeus de recuperació econòmica

Javier Sancho, director del complex industrial de Repsol, també s'ha mostrat entusiasmat amb «un projecte de territori» que té una projecció «apassionant» i que aspira a convertir-se «en un mirall  per a altres zones» que cerquin els mateixos objectius. La satisfacció dels tres motors que signen el macroprojecte  (econòmic, turístic i logístic) va en la línia de «la voluntat ferma de crear un nou model econòmic per al nostre territori», han valorat, a la sortida de la crisi de la Covid-19  i com a antídot per a futures crisis que puguin venir.

A l'espera dels fons europeus que marcaran el full de ruta, el Camp de Tarragona té un projecte (projecte de projectes, per ser precisos) que està decidit a implementar. El territori ja sap què vol ser de gran, i el Port, Repsol i Vila-seca estan determinats a no demorar més actuacions, projectes i inversions pendents que sempre havien quedat relegades a hipotètics, a futuribles i a anotacions als peus de pàgina. El moment de fer el salt endavant, consideren, ha arribat.