Interior del nou Museu del Port de Tarragona

El Port de Tarragona inaugura el nou Museu del Port amb una emocionant museografia

La nova museografia desperta els sentits i transporta el públic al passat i present del Port i el Barri Mariner del Serrallo

El Museu del Port va obrir les portes el 13 de maig de 2000 amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni portuari del Port de Tarragona. Es tracta, doncs, d’un espai cultural molt consolidat, per on gairebé mig milió de persones ha passat en els seus 21 anys en actiu. 

La projecció del Museu del Port de Tarragona no només és causada per l'èxit de visites. També per la important tasca de recuperació i difusió de molt  patrimoni mariner i portuari  recuperat en aquestes dues dècades.

Des de l’estiu de l’any 2020 el Port ha estat treballant en el procés d’una renovació integral d’aquest espai cultural i històric de la ciutat. 

Les obres han culminat en gairebé un any en què, el magatzem construït al  segle XX, s’ha convertit en un espai més nou i modern per exposar el fons patrimonial portuari. I a la vegada, oferir una nova museografia d’emocions gràcies a la incorporació d’elements visuals i interactius.

Així doncs, avui dissabte 17 de juliol, el  Port de Tarragona ha inaugurat el nou Museu del Port després d’una reforma integral. Creant una emocionant i atractiva oferta museogràfica oberta a tots els públics. 

Un acte inaugural amb parlaments

L’acte d’inauguració, ha estat presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i el president del Port de Tarragona, Josep M Cruset. 

A més a més, a l’acte hi ha participat l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà;  el secretari general de la Vicepresidència i Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font. 

També la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Teresa Pallarès, i, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, entre d’altres.

L’acte ha estat conduït per la directora de Port i Ciutat, Montse Adan. Ha comptat amb l’assistència del director del Port de Tarragona, Ramón Ignacio García. 

També amb el director d’Infraestructures i Conservació del Port i responsable de les obres del Museu, Carles Segura; la responsable del Museu, Mercè Toldrà. Així com diferents personalitats i responsables relacionades amb l’entorn Port i Ciutat.

Montse Adan, ha obert el torn dels parlaments donant la benvinguda a totes les persones assistents. Ha agraït a tot l’equip que ha participat en la intervenció integral del nou Museu del Port de Tarragona

Seguidament, Josep M Cruset ha assenyalat la importància del Museu com espai cultural i històric al territori. Ha explicat que «la reforma del museu, tant de l’edifici com del discurs museístic, servirà per donar un nou impuls a un Museu».

Per una altra banda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha destacat «el fet que amb bon criteri, amb l’ambició cultural i la consciència social amb què cal emprendre els grans projectes, heu construït un relat sobre la vinculació de Tarragona amb el mar a través de la història, que és alhora una invitació a descobrir la dimensió, la transcendència humana i col·lectiva d’aquest port, de tots els ports». 

Borràs també ha afegit que «tenim el deure de preservar el nostre patrimoni, però sabent-hi trobar un nou sentit, que el mantingui viu i atent a les noves necessitats».

Un cop finalitzat l’acte de parlament, la presidenta del Parlament i Josep M Cruset han procedit a descobrir una placa commemorativa. Està situada a la façana principal del Museu, que servirà de recordatori d’aquest dia tan especial.

Diables, gegants i nans han participat de l’acte d’obertura al públic d’un Museu renovat

Les persones assistents, en grups reduïts i amb els protocols establerts per la Covid-19,  han visitat el nou museu. Han pogut gaudir, en primera persona, d’una experiència  que apel·la als sentits a través dels nous llenguatges i recursos incorporats al Museu.

L’acte d’inauguració del Museu  també ha comptat amb la participació d’elements festius  del Serrallo, del Barri del Port i de la resta la ciutat amb una ballada i l’encesa d’una tronada. 

La Colla de Diables Voramar i Víbria de Tarragona, els Xiquets del Serrallo, els Gegants del Barri del Serrallo, els Gegants del Barri del Port i els Nanos Pescadors. Tots ells han amenitzat l’acte inaugural i aportat la nota de color al primer dia de vida del nou  Museu.

Intervenció integral i una inversió de dos milions i mig d’euros

L'arquitectura i el disseny expositiu van de la mà en el projecte del Nou Museu.

Vint anys després de la seva inauguració com a museu, aquest antic magatzem canvia el seu aspecte per adequar-se millor al seu ús actual. La intervenció és respectuosa amb la construcció original, i manté el seu sentit, tractant-lo com l'element patrimonial que és.

El Museu ha viscut una  intervenció integral  d'aproximadament 12 mesos que millora l'edifici i renova el seu vessant museístic, mantenint la seva essència i història arquitectònica.

La Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l'Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric, va aprovar l'atorgament d'1,75 milions d'euros al Port de Tarragona  per «obres del projecte de nova proposta per al Museu Marítim del Port de Tarragona». Per tant, aquesta reforma s'ha finançat parcialment a través de l'1.5% cultural.

Un disseny de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona

La  proposta arquitectònica  de reforma integral de l’espai del Museu del Port és un disseny de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona

El resultat d’aquesta proposta ha permès adequar el Museu als usos actuals. Per tant, millorar la climatització, l’accessibilitat i la comoditat de l’espai. S’han fet tres intervencions principals: la substitució de la coberta, la millora de l’aïllament de l’edifici i la instal·lació de climatització.

El resultat d’aquesta reforma  de l’edifici també es veu reflectit a l’interior de l’antic magatzem. 

El Museu manté dues plantes, però amb dues novetats. Per una banda, la incorporació d’un espai de recepció i benvinguda amb guarda-roba, serveis i botiga. 

I a més a més, la substitució de les dues escales anteriors per una de sola. Aquesta té una balconada que actua com un mirador sobre l’exposició i permet una transició més suau i visual en el pas de la planta baixa al primer pis. 

Els treballs han afectat una superfície de 2.600 m² construïts i ha permès l'augment de la superfície expositiva en uns 600 m². Han estat destinats a espais formatius, una sala de reserva i oficines.

Plaques fotovoltaiques de producció d’energia elèctrica

La coberta del Museu generarà 389 Mwh a l’any per autoconsum instantani. Això és gràcies a la instal·lació d’una petita central amb plaques fotovoltaiques  de producció d’energia elèctrica que injectarà el corrent produït a la xarxa interna de l’edifici. 

Els mòduls fotovoltaics s’instal·laran sobre la nova coberta del Museu. Així s'assegura la generació d’energia fotovoltaica el màxim nombre d’hores del període d’irradiació solar. Per tant, generarà el 26% del total de l’energia necessària al Moll de Costa, ja que està dissenyada per alimentar altres equipaments i edificis de l’espai Port-Ciutat.

Interior del nou Museu del Port de Tarragona
El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma gratuïta | Port de Tarragona

Nou discurs museístic: Una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts

El nou projecte museogràfic del Museu del Port ha estat una idea elaborada per l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi.

Consisteix en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència molt més emocionant, activa i moderna. 

La realitat que presenta el Museu és un relat temàtic dividit en 4 temàtiques i dos àmbits generals finals.

La primera àrea, sota el títol  ‘Entre el mar i la terra’  explica la raó de ser dels ports, els orígens i els inicis del Port de Tarragona

En el següent espai, té el títol ‘Fer-se a la mar’. La temàtica gira al voltant de les tècniques de navegació i de les embarcacions que han transitat pel Port al llarg del temps. 

El tema del tercer àmbit  ‘La vida al port’  compta amb una taula interactiva. Convida a jugar i confeccionar algunes de les receptes més conegudes i amb més història del litoral tarragoní. Aquest espai també desenvolupa temes com la funció de les dones al port, el comerç o el tràfic de productes químics. Sense oblidar els oficis més representatius del món de la mar. 

La darrera temàtica sota el títol ‘Port i sostenibilitat’, presenta el reflex de com el Port ha anat canviant la fesomia del territori, tant en l’espai immediat com en el d’influència. La importància de la implementació dels principis del creixement sostenible que modula l’impacte de l’activitat industrial propiciada pel Port. 

Finalment trobem els dos àmbits generals. ‘Port i territori’ dedicat a parlar sobre la influència del port al territori al llarg dels anys i ‘Arqueologia subaquàtica’, dedicat a l’estudi de l’arqueologia subaquàtica.

Cal tenir en compte que, a més de les 4 àrees temàtiques i la renovació del relat, el Port de Tarragona ha volgut preservar molts dels objectes emblemàtics del museu. A més d’integrar les noves experiències visuals i participatives del nou projecte museístic.

Segons declaracions de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port, «La incorporació de nous elements de patrimoni portuari vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports pesquer i esportiu, reforcen, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar».

La nova museografia  varia el format de l’anterior distribució. Es crea un recorregut més lineal en què la persona que el visita gaudeix d’un itinerari on es troba amb objectes nous.

A més, el nou itinerari interior permet fer un recorregut més íntim, personal i interactiu. 

La nova exposició permanent del Museu facilita que la visita sigui una col·lecció d’experiències lúdiques  i  sensorials per a qui ho visita. 

Videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius. Això fa que, tothom que s’apropi al Museu, se submergeixi dins del món de la mar per conèixer de primera mà el Port de Tarragona del passat i del present.

Visitar el Museu

El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma  gratuïta  en diferents franges horàries. 

— De juny a setembre, de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores i els  diumenges i dies de festa d'11.00 a 14.00 hores. 

— Durant el mes d’agost de dimarts a dissabtes de 9.00 a 15.00 hores, a les tardes romandrà tancat. Diumenges i festius d’11.00 a 14.00 hores. 

— Finalment, d’octubre a maig l’horari serà de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores. Diumenges i festius d’11.00 a 14.00 hores. 

El Port de Tarragona també organitzarà un seguit de visites guiades durant l’estiu perquè, tothom que estigui interessat, pugui conèixer el perquè i el com del nou Museu del Port. 

Aquest programa d’activitats es publicarà a la pàgina oficial del Port i a les xarxes socials @PortTarragona.