Dia important per al Port de Tarragona. L'Autoritat Portuària ha trencat aquest dimecres una barrera històrica amb una «passa de gegant» en direcció al centre de la península Ibèrica que el permetrà, a dos anys vista, convertir-se de facto en la sortida al mar Mediterrani de les mercaderies de Madrid i la seva àrea d'influència. Després d'anys de serrells i bloquejos, l'empresa pren forma: la terminal ferroviària intermodal de Guadalajara-Marchamalo serà una realitat durant el primer semestre de l'any 2023.
La nova infraestructura està pensada per connectar els trens de mercaderies del Corredor d'Henares (el central) amb el del Mediterrani, que també hauria d'entrar en funcionament l'any 2023 per complementar el punt d'inflexió. «La nova terminal suposarà un motor per al creixement econòmic», ha destacat la ministra de Comerç i Indústria del govern espanyol, Reyes Maroto, en concordança amb una aposta «pel transport sostenible» en ferrocarril. «Inaugurem un emblema de la transformació cap a la competitivitat i la sostenibilitat», ha subratllat.
La futura terminal connectarà mercaderies de la meseta amb el Port de Tarragona
L'obra, pressupostada en 15 milions d'euros, arrenca amb la inauguració formal d'aquest dimecres i la posada conjunta de la primera pedra per part de les autoritats desplaçades en delegació a La Manxa. «Som davant un moment clau», ha insistit el president del Port, «per tal de seguir creixent i de reobrir l'enllaç comercial entre el centre i la mar» que ja van els antics romans dos mil·lenis enrere. L'horitzó al 2023 comença per una mirada enrere.
La posada en marxa de la nova terminal intermodal haurà de coincidir en un 2023 explosiu per al Port de Tarragona, on també hauran de convertir-se en realitat la nova intermodal de la Boella, l'esperat Corredor del Mediterrani o el desplegament total de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) que ha trigat prop de tres dècades a poder-se desencallar.
La infraestructura entrarà en marxa el 2023, amb la ZAL o el Corredor Mediterrani
La terminal ferroviària de Guadalajara vol ser la punta de llança del Port de Tarragona per obrir un canal estratègic a la càrrega general, la gran estratègia portuària per a les pròximes dècades per tal de diversificar uns tràfics encara molt dependent de sectors com el químic. «La Covid-19 ens ha empès a arrencar nous tràfics al Port i trencar les zones de confort», resumia uns mesos enrere el president Cruset en una entrevista a Tarragona Digital en la línia amb l'estratègia que avui fa un salt endavant sense precedents.
Les autoritats locals de Guadalajara i La Manxa —que no han dubtat a celebrar que «estem a punt d'estrenar primera línia de platja»— no s'han posat de perfil per beneir l'arribada del Port de Tarragona. Una superfície de prop de 150.000 metres quadrats està cridada a multiplicar la influència i la musculatura econòmica no només de l'àrea de Tarragona, sinó també allà on passarà i connectarà la nova infraestructura. Tarraco, doncs, tornarà a ser la porta al mar per a molt més que l'economia dels tarragonins.
Cruset: «Som davant una gran oportunitat de creixement»
El president de Puertos del Estado, Francisco Toledo, ha estat un dels més contundents a l'hora de confessar que «cal donar la volta» al «dèficit de transport de mercaderies per ferrocarril» arreu d'Espanya, encara a anys llum del transport a través de camions que monopolitza el 95% dels trajectes. «Alguna cosa estem fent realment malament», ha resolt, de la mà d'uns números que deixen l'Estat a la cua d'Europa.
La ministra de Comerç i Turisme ha destacat que la nova infraestructura del Port de Tarragona serà clau per impulsar «la connexió entre el centre d'Espanya i el cor d'Europa» a través de la musculatura «d'un dels ports més actius de tota la Mediterrània» com és el de Tarragona.
Cruset, per la seva banda, ha posat el focus en què «la potencialitat del Port de Tarragona creix de manera exponencial» de la mà del nou node manxec. «Som davant una gran oportunitat de creixement per a nosaltres», ha argumentat, «amb fins a deu trens diaris plens de càrrega general» que poden acabar-se traduint en 80.000 unitats anuals transportades. «Estem parlant d'un salt qualitatiu històric», ha insistit.
La ministra d'Indústria reivindica «un dels ports més actius de tota la Mediterrània»
Toledo ha trencat una llança en favor d'un projecte «crucial per al futur del país i del territori», i ha posicionat el Port de Tarragona en «un lideratge» encaminat a convertir-se en un iman inversor de cara al «futur molt pròxim» com a exemple d'un model d'«èxit garantit» a mitjà termini.
Més enllà de la tradicional imatge de la primera pedra, doncs, l'Autoritat Portuària de Tarragona s'endú de la visita a Guadalajara una porta d'entrada cap al centre de la península Ibèrica, un calendari optimista de cara al 2023 i un cop de puny sobre la taula per reivindicar el potencial del territori a només 70 quilòmetres de Madrid. L'antiga Tarraco torna a expandir-se cap a la gallina dels ous d'or. Guadalajara no tindrà platja, però el Port de Tarragona ja té un braç a La Manxa. «Un dia més que important», han insistit Cruset. El temps dirà.