La tercera onada segueix imparable a Europa i obliga els governs a prendre decisions dràstiques per frenar l'escalada de contagis. Portugal ja ha anunciat el confinament domiciliari donada la greu situació epidemiològica en què es troba el país, i fica més pressió a Espanya de cara a un possible tancament total. Fins ara, les autoritats espanyoles han rebutjat un confinament domiciliari i Sanitat empeny a les comunitats autònomes a prendre un altre tipus de mesures.
Però la velocitat de propagació del coronavirus va en augment, i la situació s'està complicant. És per això que s'està demanant que el govern de Pedro Sánchez imposi un confinament estricte de curta durada.
El Regne Unit també ha decidit imposar el confinament total per frenar la situació de caos i saturació hospitalària que viu el país. Aquests exemples marquen a Espanya el camí a seguir per frenar l'escalada de contagis si la situació segueix empitjorant, tal com preveuen els experts i els metges.
De fet, les dades asseguren que ahir Espanya va batre el rècord amb una xifra de contagis que no es veia des del pic de la segona onada, el passat 9 de novembre. Per la seva banda, ja fa diversos dies que Portugal marca rècords i els hospitals estan col·lapsats. Per això el govern ha decidit tallar en sec, amb un confinament estricte d'un mes.
Escoles obertes fins als 12 anys
Per ara, les autoritats lusitanes només han avançat que el confinament inclourà el tancament de gran part del comerç i la restauració, que només podran servir a domicili. Falta per aclarir alguns detalls, dels quals informarà el govern un cop finalitzada la reunió amb el Consell de Salut de Portugal.
El país torna així a una situació molt semblant a la que va viure durant la primera onada, amb la diferència que en aquesta ocasió les escoles es mantindran obertes, almenys per als alumnes menors de 12 anys. Ara bé, la població es pregunta què passarà amb els cursos superiors. El govern portuguès, junt amb el consell d'experts que ha recomanat aquest confinament com una mesura necessària, està analitzant quina estratègia aplicarà amb els cursos superiors.
Rècord de xifres al país
Portugal, un país amb deu milions d'habitants, ha superat en els últims dies la barrera dels 10.000 contagis i un centenar de morts diaris. Ahir, sense anar més lluny, es va batre el rècord de morts de tota la pandèmia: 155 en un sol dia. Però això no és el pitjor, ja que els experts adverteixen que en les pròximes setmanes es podria arribar al pic de la tercera onada amb 14.000 nous casos diaris.
El país es troba en estat d'emergència en el seu màxim nivell d'alerta fins al 15 de gener, tot i que es prorrogarà fins al dia 30 per donar cobertura legal al confinament. La pròrroga serà votada avui mateix al parlament i després seran aprovades les mesures específiques en el Consell de Ministres per posar en marxa el confinament.
Situació preocupant a Londres
L'epicentre de la tercera onada segueix sent Regne Unit, que el 4 de gener va decretar un confinament general per frenar l'escalada de contagis. A més, temen que la nova soca descoberta a Kent, al sud-est del país, sigui la causant del pic de contagis.
La realitat és que al Regne Unit la pandèmia es propaga a una velocitat increïble i ja són més de 400.000 els nous casos confirmats en l'última setmana. El repunt dels contagis ha col·lapsat els hospitals britànics, que es troben en estat crític. La directora d'Atenció Primària assegura que un de cada trenta britànics són portadors de la nova variant de la Covid-19, i que els sanitaris estan preocupats per la situació.
A Espanya encara no s'ha arribat a aquest extrem, però l'índex de reproducció ha augmentat i això vol dir que el virus circula amb més rapidesa que durant la segona onada. Si la variant britànica del coronavirus esdevé majoritària, és previsible que els contagis es disparin i llavors els hospitals, que ja comencen a tenir problemes, pateixin un col·lapse. El govern haurà de decidir si seguir els mateixos passos que Portugal i el Regne Unit.