Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

La nova data per les eleccions catalanes que proposa el Govern

Aquesta serà la proposta que formularà el Govern a tots els partits el proper divendres

El Govern proposarà aquest divendres, a la reunió de la taula de partits, que les eleccions autonòmiques a Catalunya se celebrin el proper diumenge, 16 de maig, és a dir, tres mesos més tard respecte la data actual de la convocatòria, el 14 de febrer. Així ho ha avançat aquest matí el programa 'Planta Baixa', de TV3. D'aquesta forma, doncs, es confirma la postura que han mostrat en els darrers dies les diverses formacions del panorama polític català —amb més o menys intensitat, totes a excepció del PSC—, favorable a un ajornament electoral a causa de la greu situació epidemiològica per la qual passa Catalunya.

La situació epidemiològica serà encara pitjor de la que es preveia a la reunió de dilluns

Aquest dilluns, el Govern va presentar a la reunió de la taula de partits un informe sobre la previsió de la situació epidemiològica de cara al 14 de febrer, que pronosticava el pic de col·lapse als hospitals tot just la setmana de les eleccions. L'estudi s'havia fet amb dades de 31 de desembre i ja augurava una situació sanitària molt complicada a Catalunya que la majoria de partits van llegir com un impediment molt important per mantenir els comicis per al 14 de febrer. 

Segons informa TV3, però, aquest dijous està previst de presentar als partits una nova actualització d'aquest estudi, amb dades més recents, que pronostica una situació encara pitjor per al 14 de febrer. El nou estudi, doncs, reblaria les poques opcions que resten de mantenir la data de la convocatòria electoral per al 14 de febrer i abocaria Catalunya a anar a les urnes a la primavera, probablement en la data que ha avançat 'Planta Baixa', la del 16 de maig.

El Govern tindrà la darrera paraula si els partits no arriben a un consens

En base a aquesta mala perspectiva epidemiològica, el Govern defensarà divendres a la reunió de la taula de partits que l'única opció plausible és l'ajornament de les eleccions. La prioritat dels socis és que la decisió es prengui per consens de totes les formacions, si bé el PSC encara manté un posicionament favorable a mantenir la convocatòria, de manera que la unanimitat es troba lluny a 48 hores de la cita.

En cas que no s'assoleixi, però, el Govern sembla decidit a convocar un Consell Executiu extraordinari, probablement el mateix divendres, on s'acordi l'ajornament electoral: des del Govern ja s'ha avisat que, en cas que no s'arribi al consens de totes les forces, es reserva la darrera paraula —que vistos els posicionaments de Junts per Catalunya i ERC sembla confirmar la suspensió del 14 de febrer per situar les urnes a la data del 16 de maig.