Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Eleccions a Catalunya

A punt per la decisió definitiva: Les eleccions del 14 de febrer pengen d'un fil

La majoria de formacions defensen l'ajornament electoral; el PSC és la gran veu favorable a mantenir la data

Eleccions a Catalunya
El Govern assegura que amb les restriccions actuals es podrien celebrar les eleccions del 14 de febrer. | ACN

Fins el proper divendres, 15 de gener, no es prendrà una decisió definitiva sobre si les eleccions autonòmiques a Catalunya se celebren el 14 de febrer o si, finalment, s'ajornen amb el pretext de la situació epidemiològica. Ara bé, a 48 hores de la reunió de la taula de partits que ha de prendre la decisió —malgrat que el Govern ja ha recordat que tindrà l'última paraula—, tot fa pensar en un ajornament de la data de les eleccions ateses les dades però també els posicionaments de les formacions polítiques. De fet, s'ha posat ja sobre la taula una possible data alternativa —el 16 de maig—, tot i que caldrà esperar a divendres per conèixer la decisió final.

Unes dades que no conviden gens a l'optimisme

Aquest dimecres, 13 de gener, tots els indicadors de la pandèmia han tornat a pujar a Catalunya. 4.780 nous casos, 56 defuncions més, un augment de 48 punts del risc de rebrot que el situa en els 657 i una taxa de propagació que torna a augmentar per enfilar-se fins a l'1,27. Les dades, efectivament, no conviden a l'optimisme i auguren setmanes de molts problemes als hospitals i particularment a les UCIs dels centres.

Tot plegat, sumat a les postures que els principals partits del panorama polític català han mostrat en els darrers dies, situa les urnes més a prop d'una segona convocatòria —probablement entre l'abril i el maig—, que no pas en el proper 14 de febrer, just d'aquí a un mes.

Només el PSC defensa seguir endavant amb el 14 de febrer

En aquest context, els partits han mostrat clarament el seu parer. JxCat, el PDeCAT, el PP, la CUP o C's s'han mostrat favorables a un ajornament basat en criteris sanitaris. ERC, fins ara ambigua en els seus posicionaments i favorable a anar a les eleccions quant més aviat millor, ha virat en les darreres hores i es mostra ara disposada a avalar un ajornament que, de produir-se, es decidiria a la taula de partits de divendres si hi hagués acord entre totes les formacions i, en cas contrari, es convocaria un Consell Executiu extraordinari que prendria la decisió definitiva.

ERC, frenada a les enquestes —en els darrers dies s'ha vist superat en algun d'aquests estudis pel PSC i per JxCat—, vol ara guanyar temps fins a les eleccions per mirar de remuntar posicions i no deixar escapar el que semblava una victòria 'cantada' dels republicans. Just el contrari del que passa al PSC: Iceta, Illa o la ministra Montero s'han posicionat rotundament a favor de mantenir la data del 14 de febrer.

Els vents de les enquestes bufen ara a favor dels socialistes que han notat de valent el revulsiu de situar Salvador Illa com a candidat a la Generalitat. El PSC no vol deixar refredar l'embranzida aconseguida, ara que es veu amb opcions reals de victòria electoral després de molts anys de sequera. Val a dir, però, que el seu posicionament és clarament minoritari respecte a la resta de formacions i que el viratge d'ERC cap a un ajornament pot ser determinant en la decisió que es prengui divendres. El 14 de febrer, doncs, penja d'un fil com a data electoral i Catalunys sembla abocada a la interinitat almenys fins ben entrada la primavera.