Enrique Jiménez Figueroa, el director general de Philip Morris a Espanya, ha acudit al programa 'Hora 25 de los negocios' de Cadena Ser i allí ha parlat sobre el futur que li espera a la indústria del tabac.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
El perill de la combustió del tabac
El tabac sempre ha estat un sector molt polèmic pels greus danys que pot provocar el consum d'aquest producte. Per aquest motiu, Enrique Jiménez ha assenyalat que porten molt temps tractant trobar una transformació per a aconseguir «impacte» menor en aquells que ho consumeixen.
Javier Ruiz, en aquest sentit, li ha preguntat al director general de Philip Morris a Espanya si la solució al problema del tabac és fer el canvi als cigarrets electrònics. No obstant això, l'expert ha destacat que el problema és combustió i que, per tant, és això el que provoca les principals malalties lligades al tabaquisme. «És el fet de cremar el cigarret el que fa que el producte present grans nivells de toxicitat», ha explicat.
Raó per la qual ha destacat que les empreses d'aquest sector estan condemnades a canviar i que des de la seva ja l'han començat a fer. Enrique Jiménez ha explicat que des de Philip Morris porten fent recerques per a tractar d'aconseguir que el tabac sigui el menys nociu possible des de fa 10 anys i que ja han aconseguit reduir la toxicitat en un 95%.
«El que nosaltres fem és eliminar la combustió de l'equació, escalfar-ho, que no superi temperatures de 350 graus versus els 800 que arriba a combustionar un cigarret». El director de general de Philip Morris a Espanya ha assenyalat que malgrat que el tabac de la seva empresa continua contenint nicotina, el fet d'haver reduït la toxicitat en un 95% «és una gran alternativa».
No obstant això, ha destacat que ell creu que en un futur els cigarrets tradicionals desapareixeran i sorgiran noves «maneres de consumir nicotina amb un nivell de toxicitat més baix». Alguna cosa que, segons les seves declaracions en el programa de Cadena Ser, podria arribar en «10 o 15 anys».
El sector del tabac ha disminuït les seves vendes en un 8% en 2020
Javier Ruiz també s'ha interessat per com ha afrontat el sector del tabac la crisi sanitària. «Han perdut vendes?», ha preguntat. «Amb dades agregades de 2020 hi ha hagut un 8% de descens en la facturació en el mercat dels cigarrets a Espanya», ha respost Enrique Jiménez.
L'expert ha assenyalat, a més, que el principal motiu pel qual les vendes han baixat ha estat la caiguda de les vistes al país per culpa de la pandèmia. «Espanya té més de 80 milions de visitants a l'any i hi ha hagut una forta reducció d'aquests. De fet, en aquelles províncies amb major turisme el descens és major que en la resta».
Seguint aquesta mateixa línia, Enrique Jiménez ha assegurat que entén que el govern hagi imposat restriccions per a fumar al carrer per a intentar combatre la crisi sanitària amb «caràcter de temporalitat» «Crec que quan parlem de regulació, sobre el nostre producte, però en general el que pensem és que aquesta regulació ha de ser una regulació basada en la ciència».
Enrique Jiménez ha destacat que ha de ser l'evidència científica la que guiï les mesures perquè siguin efectives. «De fet, en dates recents, es comentava la possibilitat de fumar cigarrets electrònics o tabac escalfat en terrasses i el ministeri deia que mancava d'evidència científica».
«Nosaltres hem desenvolupat 18 estudis clínics, 10 no clínics, hi ha estudis independents, més de 30, que avalen el que diu la nostra recerca, que és que eliminant la combustió es redueix fortament els nivells de toxicitat». L'expert ha conclòs l'entrevista defensant que «qualsevol discussió que es realitzi sobre aquests productes hauria d'estar basada en aquests paràmetres científics».