Tots hem sentit alguna vegada que posar gasolina amb el mòbil encès pot ser perillós i que en arribar a una benzinera caldria apagar-lo. Experts ja han aclarit que no és del tot així, però sí que pot suposar un risc en certes situacions.
La veritat és que, segons alguns d'aquests experts, tenir el telèfon mòbil encès a la gasolinera mentre omples el dipòsit no provocarà que hi hagi una explosió. La radiació electromagnètica que genera un mòbil no podria provocar una deflagració en el lloc o, si més no, seria una cosa molt improbable. El que sí que podria passar és que el mòbil tingués alguna mena de defecte de fàbrica en la seva bateria que pogués provocar que saltés alguna guspira del dispositiu, cosa també poc habitual.
Així doncs, experts ja han confirmat que la perillositat d'un mòbil encès en una gasolinera és mínima, però llavors, per què la DGT ha decidit imposar ara multes a aquelles persones que utilitzin el seu telèfon mòbil mentre posin gasolina? La resposta és senzilla: tot i que el mòbil en sí mateix no seria perillós, si ho pot arribar a ser el que podria provocar.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Com sabem, utilitzar el mòbil mentre realitzem al seu torn altres activitats fa que descentrem la nostra atenció d'aquestes últimes. Això, aplicat a l'acte de posar gasolina, podria traduir-se en el fet que el mòbil pot provocar una distracció en la persona, que faci que acabi vessant part del combustible per haver-se distret. Això sí que podria generar un reg d'explosió més gran.
L'import de les sancions
És per aquest motiu pel qual, des d'ara, s'imposaran multes a aquelles persones que estiguin omplint mentre utilitzen el seu mòbil. Cal recalcar bé aquest fet, ja que no serà per tenir-lo encès ni per utilitzar-lo en altres llocs de la benzinera, únicament mentre s'està omplint el dipòsit. Aquest acte, a partir d'ara, podria suposar una multa d'uns 100 euros, que es podria aplicar per l'incompliment de l'article 115 del Reglament General de Circulació:
Per carregar combustible al dipòsit d'un vehicle, aquest s'ha de trobar amb el motor aturat. Els propietaris d'aparells distribuïdors de combustibles o empleats d'aquests últims no podran facilitar els combustibles per a la seva càrrega si no està parat el motor i apagats els llums dels vehicles, els sistemes elèctrics com la ràdio i els dispositius emissors de radiació electromagnètica com els telèfons mòbils.
Així doncs, cal anar amb molt de compte amb els mòbils a les gasolineres, doncs, malgrat que no és real el gran risc d'explosió per les radiacions del mòbil, sí que podria acabar provocant una desgràcia l'ús inadequat d'un dispositiu en el moment inoportú.
Un altre cas en el qual un ciutadà podria ser sancionar seria que agents de la policia l'enxampessin conduint per una gasolinera i utilitzant el telèfon mòbil alhora. Es consideraria llavors una altra mena de delicte, de manera que s'aplicarien conseqüències diferents, més greus. Per això es podrien arribar a posar multes de fins a 200 euros i una retirada de fins a 6 punts del carnet de conduir.
Cal esmentar que no es tracta de l'única normal que ha afegit la DGT a la llista que, de no ser respectades, poden acabar en sanció econòmica. Per exemple, des del mes de gener d'aquest mateix any en què ens trobem, el 2021, portar un dispositiu que sigui detector de radars en el vehicle, per molt que no s'estigui utilitzant en el moment, pot arribar a ser sancionable. De fet, poden imposar al conductor una multa de fins a 200 euros