Fa només cinc dies ens fèiem ressò que l'antiviral Aplidin, un fàrmac fabricat pel laboratori gallec PharmaMar, és cent vegades més eficaç contra el coronavirus que el remdesivir, segons un estudi que publicava la revista Science. El fàrmac, segons la publicació, té un gran potencial per a tractar malalts de Covid. Qualsevol avanç científic com aquest és una gran notícia, i més si el descobriment es fa a casa. Però, en termes científics, la majoria de vegades ens quedem amb el titular sense aprofundir. Aquesta vegada, gràcies a Santiago Bueno, coneixem més sobre un medicament que podria canviar el curs de la pandèmia.
Santiago Bueno és biòleg marí i bussejador professional. Es dedica a buscar en les profunditats 'tresors' que curin, fins i tot el càncer. Però què uneix a Santiago amb l'antiviral Aplidin, que donava fa pocs dies un raig d'esperança a Espanya? L'ascidi, l'ésser viu que fa possible l'existència d'aquest fàrmac i que el biòleg s'encarrega d'atrapar per a PharmaMar. «És com anar a la recerca d'un tresor», assegura el bussejador a 'El Mundo'.
L'ascidi és un ésser marí de tot just dos centímetres que habita a més de 40 metres de profunditat, rodó i invertebrat, a més de curiós per estar cobert d'una espècie de vel sota el qual es protegeixen diversos exemplars.«Un sempre pensa, submergit sota tones d'aigua, que pujarà la peça definitiva, la bona», relata l'expert. Santiago Bueno va trobar el tresor que buscava, i no en qualsevol part.
El 'tresor' que podria parar la Covid, en aigües d'Eivissa
L'ascidi es troba en abundància en el fons marí d'una illa de l'arxipèlag balear: Eivissa. De fet, l'animal marí sol es troba en aigües Balears i a l'Atlàntic Est (Açores, Portugal...). L'animal marí té en el seu interior un potent antiviral que podria canviar les coses. És per això que Santiago Bueno ho recol·lecta per a la farmacèutica, que ho congela i ho guarda per a continuar investigant. La farmacèutica PharaMar, de fet, té la col·lecció més gran d'organismes marins del món, segons avança el mitjà citat: ni més ni menys que 250.000 exemplars diferents entre plantes i animals, inclosa la 'Aplidium albicans', com es denomina científicament l'ésser marí que ens ocupa.
Fins aquí tot bones notícies, encara que darrere del descobriment de l'Aplidin hi ha una llarga lluita de reconeixement internacional, però també nacional. «No sols no ens ajuden, sinó que ens han perjudicat», assegurava el president de PharmaMAR, José María Fernández de Sousa, durant un fòrum de la Universitat de Navarra. Segons Fernández Sousa, «a altres empreses com a Moderna se'ls ha donat moltíssims diners. Així és com altres governs ajuden a les seves empreses». El president de la farmacèutica lamenta no haver-se trobat el mateix suport a Espanya: «Ens han denegat totes les ajudes que hem demanat».
Els impediments: la falta de finançament i els residus
«Falta finançament... Des de fa anys les ajudes a la recerca són préstecs. És una aberració. En quin cap hi entra que això siguin ajudes?», insisteix el president de la 'farmàcia marina' més gran del món, situada a Galícia, per la qual sí que va apostar, per exemple, la difunta Rosalía Mera, primera dona d'Amancio Ortega i sòcia incondicional de la farmacèutica.
Per si no fos prou, els diners que no arriben de l'Estat, segons Fernández Sousa, no és l'únic problema amb el qual conviuen els científics que fan de la mar la seva zona de treball i recerca.
Aquesta vegada és Santiago Bueno qui posa firma a la denúncia: «El que veus aquí a baix és un planeta brut, ple de residus pertot arreu. La mar cal tractar-la amb afecte i molt respecte. Però al pas que anem, els ascidis no podran sobreviure. Com a animal filtrador que és, necessita aigües netes que no obstrueixin els seus sifons i dificultin el seu metabolisme. En cas contrari, acabaran extingint-se. Algú s'imagina què passaria? Podríem, per exemple, combatre el coronavirus o el càncer?».
Del que sí que té certesa la farmacèutica és que l'Aplidin «és l'antiviral més potent» que han trobat. Ho assegura Adolfo García-Sastre, viròleg resident a Nova York, que ha treballat en l'assaig de l'espècie marina ascidi i la plitidepsina, el 'tresor' que amaga. Assegura que l'antiviral és 100 vegades més potent que el remdesivir de la farmacèutica estatunidenca Gilead, únic fàrmac autoritzat contra el coronavirus, de moment. Caldrà esperar per a veure com avança la recerca i si l'Aplidin es converteix en solució al major dels problemes ara mateix a Espanya, i a tot el món.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]