Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona sostenint una maqueta d'una casa amb una clau i una mà agafant diversos bitllets d'euro

Possible sorpresa per als hipotecats a l'agost: primera vegada que passa en mesos

Els ciutadans que tinguin contractada una hipoteca reben bones notícies

Els hipotecats reben bones notícies. Per primer cop en molts mesos, tot fa indicar que la situació els donarà un petit descans. L' Euríbor porta en creixement constant des del desembre del 2021, però l'agost pot ser el punt d'inflexió.

La mitjana d'aquest mes se situa ara com ara en el 4,06%, que representa una dècima menys en comparació del juliol. Suposa la primera caiguda en més d'un any i mig, i encara que sigui lleu, pot arribar a convidar a l'optimisme.

Recordem que l'any 2021 es va tancar amb aquest índex en negatiu, amb el –0,5%. Però la tendència va fer un tomb radical a partir d'aquesta data, afectant sobretot els que tenien una hipoteca a tipus variable . També va perjudicar els que van demanar nous préstecs per aconseguir un habitatge.

Amb els mesos, tant el crèdit com les quotes mensuals es van anar incrementant. Va ser a partir del 2022 quan es va iniciar aquesta línia ascendent, encara que ho va fer partint des d'un terreny negatiu. Això es pot considerar una cosa anòmala, ja que en principi l'Euríbor mai s'hauria de trobar en aquesta posició.

No va ser fins a l'abril del 2022 quan va tornar a registrar valors en positiu. Era la primera vegada que això passava en sis anys. Aleshores, la inflació ja estava disparada i es donava per feta la intervenció del Banc Central Europeu per contenir-la.

L'Euríbor té la capacitat de preveure el que se succeirà a curt termini. Per això, va començar la pujada al començament de l'any, abans que l'organisme europeu comencés amb l'augment del preu dels diners. A partir d'aquí no van deixar de créixer els tipus fins a escalar al 4,25%.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
L'Euríbor pateix una lleugera caiguda durant les últimes setmanes | Photobyphotoboy

De manera paral·lela als tipus, l'Euríbor també ha anat pujant sense parar i s'ha registrat l'increment més ràpid de la seva història. Els pronòstics convidaven a pensar que durant aquest any el Banc Central Europeu aturaria en algun moment aquesta tendència alcista.

Això va facilitar d'alguna manera que l'índex que es pren com a referència per a les hipoteques anotés uns augments més continguts. De fet, des del març, aquestes pujades s'han limitat al 0,1% al mes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

A l'agost es detecta un cert alleujament

A l'agost es dibuixa un escenari diferent. S'està passant de la moderació a l'escalada a un possible descens, publica ABC. I no sembla una cosa circumstancial, ja que fa dues setmanes que estem en aquesta situació.

Durant l'última setmana de juliol ja es va començar a detectar aquesta tendència a la baixa. A mitjans d'aquest mes, no es va arribar a assolir el 4,2% i en aquests instants gairebé no supera el 4%. A més, la mitjana del mes fins al 8 d'agost està per sota de la del juliol.

Muntatge amb una imatge d'una parella subjectant unes claus i una casa de joguina sobre un contracte hipotecari
Les persones amb una hipoteca comencen a veure la situació amb més optimisme | 89Stocker, Gpoint Studio

Els experts es mostren una mica sorpresos pel que està passant. Sobretot perquè el 27 de juliol passat el BCE va elevar els tipus d'interès fins al 4,25%. El més normal és que l'Euríbor no trigués a pujar gairebé immediatament, ja que sol moure's fins i tot per sobre del tipus principal.

Tot i això, ha passat tot el contrari, amb una lleugera caiguda en comparació amb juliol. Indiquen que això té una mica desconcertats els analistes. Sobretot davant de la previsió del Banc Central Europeu de continuar augmentant els tipus.

De moment es desconeix què passarà a partir del setembre, quan es reuneixi l'organisme que dirigeix Christine Lagarde. Hi ha dubtes sobre si escalarà fins al 4,5% o es contindrà.

Els experts sospiten que encara es podria registrar una nova pujada, encara que membres de l'entitat deixen entreveure un fre. En qualsevol cas, aquesta decisió queda condicionada a la inflació ia l'estabilitat financera de les pròximes setmanes.