Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro

Quants anys puc continuar treballant per tenir una pensió més alta a Espanya?

Totes les claus si desitges allargar la teva vida laboral per guanyar més

El dia de la jubilació és esperat per molts amb ganes d'obtenir un merescut descans i la consegüent pensió de jubilació. És cert que hi ha molts treballadors que prefereixen endarrerir-la per guanyar més diners amb la seva pensió.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

La jubilació demorada és una opció de què disposen els treballadors i així poden aconseguir que la seva pensió augmenti notablement. Són persones que prefereixen esprémer una mica més la seva etapa laboral, però saben que tindran els fruits en el futur. Això sí, cal deixar ben clar que és bo resoldre el dubte de si hi ha un límit o no en aquesta jubilació demorada.

Mapfre ha publicat al seu bloc Jubilació i pensió un post on posa de manifest que jubilar-se és un dret, no una obligació. I els treballadors que ho desitgin, poden treballar més del compte i al final els repercutirà en diversos beneficis quan es jubilin.

Aspectes positius de la jubilació demorada per cobrar una pensió més elevada

Això sí, cal tenir en compte que cal complir una sèrie de requisits per endarrerir aquesta edat de jubilació. El primer és haver cotitzat com a mínim 15 anys a la Seguretat Social.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
Si allargues la teva vida laboral, te'n beneficiaràs | Getty Images, 89Stocker

En segon lloc, no haver complert els 70 anys. Finalment, tenir complerta l'edat mínima de jubilació ordinària per a l'any en curs. Si compleixes aquestes tres exigències i et vols jubilar més tard del que és habitual, pots fer-ho.

I accediràs a un extra que pot ser de tres tipus. A la primera part de la reforma de les pensions, que va entrar en vigor l'1 de gener del 2022, es posava el focus en els incentius per endarrerir la jubilació.

Així pots beneficiar-te si et jubiles uns anys més tard del que és habitual

Ara bé, el maig del 2023, José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social i Migracions, va acabar per modificar aquesta jubilació demorada, afegint l'opció mixta per barrejar els extres a percebre.

Així doncs, aquells treballadors que desitgen endarrerir la seva jubilació després de l'edat ordinària, poden combinar dos incentius de la Seguretat Social. Recordem que l'edat ordinària és de 65 anys amb 37,9 anys cotitzats o 66,4 anys amb menys de 37,9 anys cotitzats.

Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat
Pots guanyar molts diners amb la teva pensió si no et jubiles a l'edat ordinària | Monkey Business Images, Getty Images Signature

Així, ho poden dur a terme després de la reforma de les pensions del 2021 pel retard voluntari de la jubilació. Pel que fa a aquests incentius, es tracta del 4% addicional per any complet cotitzat, després de complir aquesta edat ordinària.

Ens referim a una pujada que es percep cada mes fins al decés de la persona. O bé una quantia a tant alçat per any que es cotitzi i que es percebrà en un únic abonament que va entre els 5.000 i els 12.000 €.

L'elecció d'un incentiu mixt i endarrerir la jubilació fins a 10 anys

D'altra banda, tenim aquells que trien un incentiu mixt i endarrerir la seva jubilació entre dos i 10 anys. Aquest tipus de treballadors rebrà simultàniament una pujada de la pensió del 2% per any demorat a l'accés de la jubilació.

A més, també se'ls abonarà un pagament únic que equivaldria al 50% del que li atorgarien si elegís un únic pagament. Per exemple, si decideix endarrerir 11 anys o més la jubilació, aquest incentiu serà d'un pagament únic i serà efectiu cinc anys del període demorat i una pujada del 2% de la pensió per cada any demorat.

Amb tot, queden clars els avantatges d'un retard a la jubilació per cobrar un extra cada mes. Un pagament únic o bé una barreja de tots dos incentius segons escolleixi cada persona.