Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'un militar i la Seguretat Social

La Seguretat Social deixa clars els beneficis que tens si has fet la 'mili'

Descobreix els avantatges que t'ofereix per haver realitzat el servei militar

Tots sabem que des de l'any 2001 el servei militar ja no és obligatori a Espanya quan els joves arriben a la majoria d'edat. La veritat és que aquest període en què van passar molts joves la famosa mili, els portarà una sèrie de beneficis. Especialment un avantatge en l'accés a la jubilació, i més si parlem de la jubilació anticipada.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

El cas és que la Seguretat Social considera que aquest temps en què aquells joves van fer la 'mili' ha d'estar inclòs com a temps cotitzat. I amb tot, aquests ciutadans que han fet la mili tenen dret a abandonar el mercat laboral cobrant una jubilació anticipada.

L'avantatge que atorga la Seguretat Social als qui hagin fet la 'mili'

Si ens fiquem a la pàgina web de l'Institut nacional de la Seguretat Social, aquesta diu el següent: «Els períodes de servei militar o de prestació social substitutòria es comptabilitzaven per assolir el període de cotització específic en el cas d'una jubilació anticipada. O bé voluntària o forçosa, i amb el límit màxim d'un any», es pot llegir a l'esmentat portal.

Grup de militars espanyols formant en un acte oficial
Haver fet la 'mili' és més positiu del que penses | Moncloa

Amb tot, els beneficiaris poden sumar un any més de cotització i així calcular quant cobraran de pensió, encara que sempre dins d'uns requisits. Per gaudir d'aquest avantatge de la mili, hem d'estar molt atents al que recalca la Seguretat Social a la seva web.

Recordem que per jubilar-se abans de l'edat ordinària el sol·licitant ha d'haver cotitzat com a mínim 35 anys. Com tots sabem, dos han de ser compresos en els 15 anys anteriors.

El temps de la 'mili' cotitza a l'hora de sol·licitar la jubilació anticipada

Això és molt vàlid per a aquells que han cotitzat 34 anys i que van fer la mili al seu dia. I és que parlem d'uns ciutadans que podrien jubilar-se de forma voluntària. Cal aclarir que d'aquells 35 anys de què parlem, només es valorarà el període màxim d'un any. Cal recordar que prèviament el servei militar durava fins a dos anys.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
Tingues clar que si has fet la 'mili' obtindràs un gran avantatge a l'hora de jubilar-te | Getty Images, Studioroman

Alhora, aquest haurà de ser documentat perquè hi va haver espanyols que només van estar nou mesos i altres van fer la 'mili' durant més temps. En el supòsit en què la jubilació anticipada sigui involuntària, aquesta persona només acreditarà 33 anys de cotització a la Seguretat Social.

Tot i això, el que provoca aquest fet és sumar anys a la cotització, però no millorarà la penalització aplicable a aquesta quantitat per deixar de treballar abans de temps.

Com demanar la jubilació anticipada sumant el servei militar?

Estigues molt atent, perquè així pots sol·licitar la jubilació anticipada en cas que li afegeixis el servei militar. Ho has de gestionar des de la Seu Electrònica de la Seguretat Social i entrar a l'apartat del servei militar.

Has d'afegir el 'Certificat de serveis per al còmput recíproc de cotitzacions amb altres règims de la Seguretat Social'. Aquest es pot demanar a les delegacions i subdelegacions provincials del Ministeri de Defensa del lloc on visquis.

També es pot fer aquest procés de manera presencial enviant un certificat a aquestes delegacions per mitjà de Correus. En aquest escrit s'hi haurà d'adjuntar una còpia i l'original del DNI i una còpia i l'original de la cartilla del servei militar. L'últim pas que et falta és anar a la teva oficina corresponent de la Seguretat Social, sempre amb cita prèvia i demanar que s'inclogui aquell any a la vida laboral.