Imatge de la piscina municipal de Prades

Prades, el poble tarragoní que multiplica per deu la seva població durant l’estiu

La vila vermella frega el ple d’ocupació al mes de juliol i afronta amb bones perspectives l’agost | El municipi ofereix regularment un ampli ventall d’activitats per a tot el poble

Any rere any  Prades es reafirma com a destí turístic durant l’estiu. El municipi del Baix Camp passa dels 589 habitants, segons les dades de l’IDESCAT del 2018, als 6.000 durant els mesos de juliol i agost. La fórmula de l’èxit és ben diversa perquè la vila vermella ofereix tota mena d’allotjaments i activitats per un públic molt divers. Els principals eixos turístics del municipi són el turisme familiar, l’esportiu i el cultural, que es combinen amb tots aquells veïns i veïnes que tenen Prades com la seva segona residència. 

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, explica a TarragonaDigital que aquests habitants «han pujat cada estiu al municipi» i que «aquesta tradició es transmet de generació en generació». De fet, tal com indica Bargas aquest és un costum que «el van començar els avis, va passar als fills i ara els fills ja venen amb els seus fills». A més, en els darrers anys hi ha hagut una important demanda d'habitatge al poble, fet que ha propiciat la construcció constant de nous allotjaments.

L'alcaldessa també destaca que a Prades predomina el «turisme flotant», que és el que realitzada una curta estada al municipi. Per norma general, el turista més freqüent que estiueja a Prades és el nacional, en especial el català, encara que cada vegada hi ha més turistes estrangers que busquen la tranquil·litat de Prades per gaudir de les seves vacances.

Prades multiplica per deu la seva població durant l'estiu
Prades multiplica per deu la seva població durant l'estiu | Laia Solanellas

 

Àmplia oferta d'allotjaments a Prades

Cases rurals, hotels familiars, bungalous, cases de fusta sobre els arbres o domos per poder dormir sota les estrelles. Aquestes són algunes de les diverses places d’allotjament que ofereix Prades. Una  àmplia oferta turística que durant l’estiu sempre frega el ple absolut. De fet, tal com indiquen des del Càmping Prades Park «no queden places fins al 25 d’agost» i és que aquest estiu, tot i la calor, «és un estiu bo i s’està superant en un 4% les xifres l’ocupació de la temporada passada», asseguren des del càmping. Des de l’allotjament rural Prades Can Llorenç comparteixen les bones sensacions del juliol i indiquen que «ha estat millor que el de l’any passat»

El clima sec ha limitat les activitats d’aigua  que normalment es fan a la zona però que això es compensa amb les diverses opcions que s’organitzen cada dia. Tot i això,  la calor no és la mateixa que en diferents zones del país ja que per exemple, a la nit, el clima és molt més fresc. Fet que, tal com assenyalen des de la Fonda Espasa de Prades, ha propiciat que «molta més gent s’acosti a Prades, més que altres anys».

Ara, tal com comenten des del Càmping Prades Park i l’allotjament rural Prades Can Llorenç caldrà veure quina ocupació hi ha de cara la darrera setmana del mes d’agost i la primera de setembre, moment en què es realitza l’operació tornada i la majoria de visitants retornen a casa seva. «El final d’estiu sempre és una incògnita, a mesura que s’acosta vas omplint però a hores d’ara encara tenim places disponibles», indiquen des d’una de les cases rurals de Prades.

Prades compta amb una àmplia oferta d'allotjaments
Prades compta amb una àmplia oferta d'allotjaments | Laia Solanellas

 

Activitats durant tot l’estiu a Prades

Durant l’estiu, Prades organitza  desenes d’activitats que conviden a gaudir de la natura, el paisatge, la cultura i la gastronomia del poble. Totes aquestes activitats s’han articulat mitjançant el Pla Estratègic municipal, un treball conjunt entre govern i entitats que ha servit per dinamitzar Prades en l’àmbit econòmic, social i turístic. «Som un poble on hi ha forces entitats i la major part programen activitats molts dies de la setmana. Hem procurat que al mes d’agost, hi hagi gairebé cada dia alguna activitat», assenyala l’alcadessa de Prades, Lídia Bargas.

Sense anar més lluny, aquest passat cap de setmana es va donar el tret de sortida del mes d’agost amb el Concurs de Gossos d’Atura, que tal com indica Bargas «potser pel seu caire o per ser l’únic de la demarcació de Tarragona ja és molt singular». A aquesta proposa, s’hi sumen d’altres com la Fira del Vi i del Cava, el Concurs de Gossos Tofonaires, les jornades de la Reina Margarida on s’organitzen tot un cicle divers de conferències, el Festival Internacional de Música o la Festa de la Patata al setembre.

Imatge de l'edició d'aquest any 2019 del Concurs de Gossos d'Atura de Prades
Imatge de l'edició d'aquest any 2019 del Concurs de Gossos d'Atura de Prades | Laia Solanellas

 

Per una altra banda, també es programen activitats d’astronomia relacionades amb el cel de Prades i d’altres de caire esportiu com les dotze hores de futbol sala, sortides amb BTT o excursions. A més, sovint s’organitzen espectacles infantils a la plaça, cinema a la fresca, projeccions de pel·lícules de cinema clàssic, i concerts a l'Església. Per tot plegat, el Pla Estratègic té com a objectiu que hi hagi activitats de tota mena per atraure a tot el públic. Segons explica Bargas, un dels secrets és «tenir tot el poble i totes les associacions al teu costat ja que allà on no arriba un, arriba l’altre».

«No es tracta de fer grans activitats, sinó que hi hagi diversitat per a tots els gustos, i la bona entesa entre tots perquè la gent que ve de fora se senti una més del poble», afegeix l’alcaldessa. El Pla Estratègic també ha de servir per desestacionalitzar el turisme del poble i que la gent pugui conèixer el municipi més enllà dels mesos d’estiu quan la població es multiplica per deu. 

Imatge de la piscina municipal de Prades
Imatge de la piscina municipal de Prades | Laia Solanellas