Primer pla de Rafael Bengoa

La predicció per al 2022 de l'expert en pandèmia Rafael Bengoa

Rafael Bengoa pronostica el que passarà a Espanya després de la sisena onada de coronavirus

Rafael Bengoa ha tornat a donar les claus principals d'aquesta sisena onada de coronavirus a Espanya i les seves prediccions per al 2022. Dijous passat hi va haver un tercer rècord consecutiu de contagis diaris, amb 72.912 nous casos notificats per Sanitat. Davant la negativa evolució de la pandèmia per culpa de la variant Òmicron, han canviat els plans de milers de famílies de cara a aquestes festes.

Així que, per explicar la situació actual a Espanya, 'Informativos Telecinco' va entrevistar l'assessor i l'exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Rafael Bengoa va afirmar, malgrat que la seva capacitat de contagi és molt alta, que segons els estudis sembla menys agressiva respecte a mortalitat. «Això no la fa inofensiva perquè està infectant moltíssim», avisava l'expert.

Rafael Bengoa en una aparició pública
Rafael Bengoa ha estat molt clar a l'hora de parlar de la sisena onada de Covid a Espanya | Europa Press

Sobre aquest assumpte, Bengoa va apuntar que «sí ha canviat probablement, o ha fet un bescanvi, entre la seva capacitat de transmissió i la seva severitat. Però cal recordar que això no la fa inofensiva i hi haurà moltíssimes infeccions i se saturaran els sistemes de salut».

Seran necessàries aquestes mesures perquè no empitjori la situació després de Nadal?

Preguntat sobre les mesures per tallar aquesta sisena onada, l'assessor de l'OMS és directe. «No sembla que les decisions que s'han pres canviaran la trajectòria de la pandèmia a Espanya, perquè són massa fluixes».

Imatge d'un carrer a Nàpols amb diverses persones amb mascareta
Durant el Nadal hi ha moltes aglomeracions, especialment a zones comercials | GTRES

A més a més, Rafael Bengoa considera que «hi havia marge de maniobra entre la versió més aviat 'light' restrictiva que tenim a Espanya ara. Bàsicament es basa en les mascaretes, i el que està passant als Països Baixos, on ja es declara un confinament».

Bengoa es lamenta dient que «hauríem d'haver pres abans del Nadal algunes decisions per controlar aquesta variant. Una variant que ja sabem des de fa més d'un mes que és més transmissible».

Així haurien de celebrar les famílies les reunions nadalenques

Per evitar que ens contagiem de Covid en la mesura del possible, Bengoa va ser explícit i confessava que «hem d'evitar els sopars multitudinaris que teníem abans». També va apuntar que a la taula haurien de seure «màxim set o vuit persones i amb les condicions de ventilació que ja tots sabem que hem d'aplicar, i mascaretes, etcètera».

Imatge de diverses copes de vi brindant a un sopar de Nadal
Les celebracions de Nadal tornaran a ser protagonistes de la pandèmia de coronavirus aquest 2021 | UNSPLASH

«És evident que com a menys contacte, millor. De fet, l'OMS ja ha dit que és millor no tenir sopars de Nadal», va advertir als espanyols.

Les previsions de Rafael Bengoa de cara al 2022

Sabent el poder de contagi que posseeix Òmicron, l'assessor i exdirectiu de l'OMS va recalcar que aquesta és la variant que més ràpid avança: «Si la comparem amb la primera, el famós número de reproducció era que una persona infectava una persona i mitja o dues, i aquesta sembla que prop de vuit o deu».

«És a dir, una persona que entra en un sopar de Nadal, en el cas d'Òmicron, pot estar infectant immediatament gairebé 8 o 10 persones», va sentenciar.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.
Rafael Bengoa preveu que el «cansament i la sobrecàrrega dels metges» els passarà factura en 2022 | GTRES

Per acabar, Bengoa va ser positiu opinant sobre què ens presentarà l'any 2022, i va afirmar que «espera un any millor que aquest. Entrem al tercer any de la pandèmia amb moltíssimes esperances en el sentit que hi ha moltíssimes més vacunes. Probablement sortiran vacunes multivariants, nous medicaments que estan sent molt eficaços o nous tests».

«L'única part una mica negativa és la sobrecàrrega i cansament dels professionals. Per tant, l'última cosa que hi ha d'haver és gent renyant els professionals als centres», va concloure.