Margarita del Val al seu despatx

La predicció de Margarita del Val sobre Òmicron i el problema que tindrem

Margarida del Val ha assenyalat quin és el problema principal d'Òmicron, la nova variant del coronavirus

Sembla impossible, però el pitjor de la pandèmia està a punt d'arribar. La sisena onada del coronavirus, marcada sens dubte per la nova variant Òmicron, encara no ha arribat al seu pic màxim de contagis a Espanya.

Amb un repunt de casos que està trencant rècords de positius a passos de gegant, la pandèmia aconsegueix xifres que no aconseguia des de fa més d'un any. Quan semblava que la normalitat estava a la cantonada, el virus ha aconseguit mutar i la població torna a témer per la seva salut.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
La sisena onada del coronavirus està deixant seqüeles a Espanya. | GTRES

El motiu principal de l'expansió imparable del coronavirus és la variant Òmicron. La nova variant és la més infecciosa de totes les que s'han registrat fins ara i de moment es troba sota estudi per saber com aturar-la. És per això que molts experts estan intentant predir que ens oferirà el futur al voltant de la pandèmia.

Tots indiquen el mateix camí

Una de les científiques que ha opinat sobre el tema ha estat Margarita del Val, viròloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que ha aconseguit ser tendència en nombroses ocasions. L'última vegada, es va fer viral després d'una entrevista realitzada a la 'SextaNoche', on va donar els punts clau per intentar evitar la propagació de contagis.

Com era d'esperar i en la mateixa línia de professionals sanitaris, la viròloga va posar èmfasi en el procés de vacunació. Creu que cal que s'apliqui tant en infants com en adults, ja que ajuda a minimitzar una de les grans preocupacions mundials: la taxa de mortalitat.

Margarita del Val ha reconegut que dins del sector s'ha creat un gran núvol d'«incertesa amb l'escalada tan alta de casos». Ni tan sols ells mateixos poden endevinar quina serà la taxa de mortalitat que surti d'aquesta onada d'hivern, fet que realment suposa «un problema». Sobretot, per no poder saber «quanta saturació hi haurà als hospitals».

El coronavirus va arribar per quedar-se

Quant a la tornada a l'escola dels infants el dilluns 10 de gener, la viròloga ha assegurat que la situació «és segura». La clau en què els nens «no pateixen una malaltia greu i els pares ja han d'estar vacunats».

Imatge de Margarita del Val donant una conferència
Margarida del Val creu que cal aprendre a conviure amb el coronavirus. | GTRES

Una de les declaracions que va deixar de pedra tots els espectadors va ser l'opinió de Margarida del Val sobre la fi de la pandèmia. Va assegurar que ens hem d'acostumar al coronavirus perquè la malaltia ha vingut per quedar-se i caldrà conviure-hi.

«Quan el virus es va començar a transmetre de manera asimptomàtica pel món, ja era un virus que es quedaria per sempre. Si s'han fet un lloc dins una espècie, en general no desapareixen mai», va afirmar rotundament la professional sanitària.

Cal ser precabuts

Margarita del Val ha explicat que malgrat el fet que hàgim d'aprendre a conviure amb el virus, «s'han de prendre mesures molt importants». Al seu torn, ha assenyalat que hem d'aprendre quin és el comportament i la manera de fer del coronavirus per evitar arribar a un nivell elevat de contagis com l'actual.

Un carrer ple de gent amb mascareta
Margarida del Val anima la població a vacunar-se. | EP

Creu que el discurs de «distància, mans i màscara» ja ha de ser substituït pel de «primer, vacunes i ventilació». Ens hem d'acostumar a «conviure amb el virus», va assenyalar.

Per acabar, va exigir als mitjans sanitaris el «desenvolupament d'aparells, filtres, climatitzadors... Ventilacions que no hagin de ser simplement obrir la finestra i morir-se de fred, que és insostenible». L'opinió de Margarita del Val sobre el coronavirus i sobre la nova variant ha deixat en xoc tota Espanya.