Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La directora i la cap d'estudis del Marià Fortuny de Reus treballant al passadís amb mesures de seguretat

Preinscripcions escolars mig a cegues: «Ha sigut un gran problema no poder fer portes obertes»

La cancel·lació de les portes obertes ha impedit explicar a les famílies els projectes educatius

La directora i la cap d'estudis del Marià Fortuny de Reus treballant al passadís amb mesures de seguretat
La preinscripció escolar d'enguany s'adapta a les circumstàncies | TarragonaDigital

La preinscripció escolar per al curs vinent s'ha hagut de fer de manera diferent a l'habitual. Les jornades de portes obertes s'han hagut de suspendre a causa de la pandèmia de Covid-19 i, per tant, ni els centres han pogut ensenyar les instal·lacions i el projecte a les famílies, ni les famílies han pogut visitar-ne diversos per poder-se decidir per un o altre.

En alguns casos s'ha intensificat la presència i l'activitat digital de les escoles per intentar substituir les jornades de portes obertes. Un d'aquests casos és l'escola Marià Fortuny de Reus, que tal com explica la seva directora, Núria Sabaté, «vam penjar tota la informació al web del centre i a totes les xarxes que tenim per fer una mica de crida i que les famílies que volguessin conèixer el projecte, es connectessin per videoconferència aquest dimarts a la tarda».

El problema de no fer portes obertes

En el seu cas, les portes obertes eren una peça clau del projecte educatiu que desenvolupen. En col·laboració amb l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV i la delegació de Tarragona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, al Marià Fortuny si està duent a terme el projecte Magnet.

Amb un gran pes de l'arquitectura es treballen continguts de manera interdisciplinària, és a dir, difuminant les diferències entres les diferents assignatures. El projecte ha de servir per arribar a «transformar els espais educatius del centre perquè siguin més agradables per aprendre» segons s'explica al seu web.

El projecte tot just ha començat a caminar, i «un dels pilars eren les portes obertes, teníem programades xerrades amb gent de la universitat per parlar amb les famílies i no hem pogut fer res; ha sigut un gran problema no poder fer portes obertes», lamenta Núria Sabaté.

«A la nostra escola és la canalla qui fa les portes obertes i ensenyen l'escola i expliquen el projecte», recorda. Enguany, però, han hagut de replantejar-ne el model. «Hem desviat el telèfon de l'escola per poder resoldre dubtes i, com molts altres centres, hem creat un correu específic de preinscripció per fer el mateix».

Directora i cap d'estudis de l'escola Marià Fortuny de Reus mesuren les distàncies de seguretat
Sense haver pogut fer portes obertes, la preinscripció presencial serà l'única visita de les famílies a l'escola | TarragonaDigital

Les famílies, a l'expectativa del nou curs

Les famílies dels futurs alumnes corroboren la visió dels centres educatius. Si s'havien plantejat poder comparar diversos projectes o poder visitar més d'una escola, han hagut de canviar d'idea. Algunes asseguren haver consultat el material que han anat penjant les escoles, però posen l'accent en l'escletxa digital, que pot haver deixat algunes famílies fora d'aquesta alternativa. Altres apunten que les referències d'amics i familiars han tingut més pes del que haurien tingut si s'hagués pogut visitar les escoles.

Algunes AMPA i famílies concretes, tant de nous alumnes com dels que ja formen part del sistema escolar, es pregunten com i quan començarà el curs. Consideren, com també corrobora algun equip directiu, que és difícil poder desenvolupar un projecte educatiu pensat per una escola física a través d'Internet.

Les famílies, que majoritàriament entenen que la situació ha sigut sobrevinguda, sí que comencen a demanar que s'aclareixi de quina manera acabarà el curs escolar. En la mateixa línia consideren que s'haurien de començar a plantejar quines opcions hi ha de cara al curs vinent.

Per una banda per saber si començarà des de casa o als centres, i per l'altra per saber quan ho farà. Les especulacions que volen que s'aclareixin són si començarà a principis de setembre o potser fins i tot abans, sigui per mirar de compensar el que no s'hagi pogut acabar aquest curs, sigui per adaptar-se a una nova realitat que tampoc saben com es concretarà.

Assessorament telefònic i preinscripció presencial

Fins ara, a escoles com la Marià Fortuny «hem detectat poca preinscripció telemàtica i força famílies que ja ens han demanat hora per venir a partir del dia 19». Durant la setmana vinent, tant l'Oficina Municipal d'Escolarització com les escoles de Reus permetran a les famílies fer la preinscripció de manera presencial.

Les famílies només poden fer-la al centre que hagin escollit en primera opció, motiu pel qual, afegeix Sabaté, no es podrà treballar un dels reptes que s'havien plantejat. «Un dels objectius d'enguany era revertir matrícula, que vol dir fer una crida a les famílies del barri perquè apostessin per l'escola de l'entorn i ensenyar-los la qualitat del projecte», admet.

En el seu cas, com en el d'altres centres amb alta complexitat o amb el mateix perfil familiar, l'alta demanda de preinscripció presencial l'omplen «famílies que estan desconnectades o que tenen dificultats per fer-ho telemàticament o per la llengua». En total, al centre calculen que rebran entre un 70% i un 80% de les preinscripcions de manera presencial.

La cap d'estudis de l'escola preparant una taula amb gel desinfectant i guants
Les visites es reduiran a una persona per família, que s'haurà de desinfectar i protegir amb guants i mascareta | TarragonaDigital

Adaptar-se a les mesures de prevenció

Per poder atendre aquestes preinscripcions presencials s'han hagut d'adaptar les instal·lacions del centre per complir les mesures de prevenció recomanades per minimitzar el risc de contagi de coronavirus. En el cas del Marià Fortuny només es permetrà l'accés d'una persona per família i s'ha organitzat un circuit que evita que l'entrada i la sortida es facin per la mateixa porta.

A l'entrada hi haurà una taula amb gel desinfectant, guants i mascaretes amb un cartell explicatiu sobre les mesures de prevenció. Sabaté aclareix que «quan acabin el procés sortiran per una altra porta on tindran una paperera per llençar els guants, mascaretes i per desinfectar-se una altra vegada».

«Ha de ser el més net possible», insisteix. De fet han de rebre, encara, part d'aquest material de protecció, com unes 200 mascaretes, una mampara i una pantalla protectora. Tot plegat, a més, mentre es prepara el tancament d'un curs escolar que es va veure interromput i que va costar reprendre a distància.

La recta final del curs escolar

L'escletxa digital és especialment pronunciada en centres d'alta complexitat com l'escola Marià Fortuny. La seva direcció admet que, quan es va haver de passar a l'activitat per Internet, no totes les famílies s'hi van poder adaptar de seguida. Una situació que ja havien alertat que es podia produir.

Quan van arribar els dispositius i els recursos del departament d'Educació i de l'Ajuntament de Reus, matisen, la majoria d'alumnes van poder reprendre el curs. «La primera setmana i mitja ens vam trobar molta gent desconnectada, que no tenien dispositius o que feien ús del mòbil del pare, els quals es quedaven sense dades; va ser molt complex», recorda la directora.

Pel que fa a com acabarà l'actual curs escolar, la idea que ara mateix té l'equip docent sobre la taula és un pla de retrobament. L'objectiu és que puguin tornar a l'escola per acabar aquells alumnes que estan fent el seu últim curs al centre. L'objectiu que es persegueix amb això és que els alumnes puguin treballar el vessant més emocional de tot el que han viscut fins ara.