Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb la cara de Gonzalo Bernardos, diversos bitllets d'euro i una gràfica amb una fletxa vermella caient

Aquesta és la premonició de Gonzalo Bernardos sobre el que passarà amb les hipoteques

L'economista ha repassat la situació actual amb els tipus d'interès i s'ha aventurat a llançar un pronòstic

La guerra entre Ucraïna i Rússia, que va esclatar el febrer del 2022, va provocar conseqüències negatives. L'inici del conflicte armat i el seu desenvolupament van provocar una enorme pèrdua de vides humanes a tots dos bàndols i la destrucció d'il·lustres ciutats com Kíev. Per castigar la invasió, els governs, entitats i la Unió Europea van decidir sancionar el país dirigit per Vladimir Putin.

L'embargament al gas rus va derivar en un incontrolable augment de preus. La inflació es va disparar i el Banc Central Europeu (BCE) va anar apujant els tipus d'interès de manera progressiva com a mesura de contenció. La Reserva Federal va actuar de la mateixa manera amb la intenció de reduir la demanda i el consum.

Aquesta setmana ha tingut diferents reunions entre els Bancs Centrals de tot el món, i gairebé tothom ha mantingut el tipus d'interès entre el 5,25% i el 5,5%. El banc de Suïssa s'ha desmarcat i n'ha estat l'excepció després de reduir el percentatge un 0,25%.

Gonzalo Bernardos llança un avís sobre les hipoteques

L'economista i el professor Gonzalo Bernardos ha parlat sobre aquesta situació. "En el nostre cas, el BCE sempre és lent", assenyala. "Quan havia d'apujar els tipus d'interès per la inflació, la pujada del preu del gas i l'electricitat a finals del 2021 i principis del 2022 no els va apujar".

"Quan va arribar la crisi alimentària, amb la gran pujada de preus per la guerra entre Ucraïna i Rússia, va continuar sense apujar-los i va esperar fins al juliol".

Tot i això, Gonzalo Bernardos ha comentat que té 2 grans notícies. L'economista assegura que hi haurà una “guerra hipotecària”. "A molts dels que l'any passat els deien que no els donarien un préstec, aquest any els el donaran".

Ha afirmat que ara hi ha un interès fix del 2,3% a 30 anys, però que a final d'any podria estar entre l'1,8 i el 2%. D'altra banda, Gonzalo Bernardos diu que “el que veiem és que no només et donaran el 80%, sinó que algun banc ja t'està donant 85 i 90. Has de tenir molt bon perfil”.

"Això farà que el mercat residencial sigui un dels grans protagonistes d'aquest any, i especialment al segon semestre vagi molt bé", ha tancat Gonzalo Bernardos.