Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona amb un collar ortopèdic

Pren-ne nota: els 2 canvis per demanar la baixa laboral des de l'1 d'abril

Entra en vigor el Reial decret per simplificar els tràmits entre el metge i la Seguretat Social

La baixa laboral, el dret que empara els treballadors davant d'un accident o una malaltia, canvia a partir de l'1 d'abril. Aquesta és la data marcada per la Seguretat Social per aplicar canvis importants en aquest tràmit. A partir d'ara, se simplifica al màxim el procés burocràtic per a aquest cas.

Fins ara, el treballador havia de presentar a l'empresa una còpia de la baixa mèdica en cas de malaltia o accident. Així mateix, havia de lliurar les successives notificacions si n'hi hagués pròrrogues. La gran novetat és que, a partir d'ara, el treballador no ha de presentar-hi res.

El Consell de Ministres, mitjançant un Reial decret, introdueix modificacions per simplificar els tràmits de la baixa laboral. Segons el govern espanyol, es tracta d'«eliminar obligacions burocràtiques que prolonguen innecessàriament els processos». Així funcionarà aquest tràmit a partir de l'1 d'abril.

Dos canvis importants

Fins ara, el treballador rebia dues còpies del comunicat mèdic d'incapacitat temporal, alta o baixa. La seva obligació era presentar-les a l'empresa en un termini màxim de tres dies (en el cas de l'alta, el límit era de 24 hores). Des de l'1 d'abril, els empleats poden oblidar aquesta obligació.

Metge
Presta atenció als canvis a la baixa laboral. | GETTY IMAGES

A partir d'ara, el tràmit es farà de forma telemàtica i sense intermediaris entre l'entitat emissora (metge o mútua) i la Seguretat Social. Els organismes tramitaran la baixa, la pròrroga i l'alta del treballador sense que aquest hagi d'intervenir-hi. Per tant, ja no haurà de dur a terme tràmits «que poden resultar costosos».

A més, s'introdueix un canvi important en els terminis a l'hora de revisar les baixes dels metges. Fins ara, es contemplaven baixes de menys de cinc dies, entre cinc i trenta, entre 31 i 60, i més de 61. Cadascun d'aquests períodes comptava amb un termini màxim de revisió diferent. A partir de l'1 d'abril, els metges poden fixar terminis de revisió de les baixes inferiors als establerts prèviament. Es pretén així «evitar dubtes interpretatius propiciats per la redacció actual de la norma». A més, el decret exposa unes mínimes obligacions per part d'empresaris i treballadors.

Nou sistema de terminis

En virtut dels nous canvis, els metges poden revisar les incapacitats abans dels períodes estipulats anteriorment. Poden avançar el final de la baixa si així ho consideren mèdicament justificat. En tot cas, han de prorrogar la baixa laboral sempre que n'hi hagi motius per a la incapacitació.

Imatge d'un metge amb els braços creuats
Canvien els terminis per a les baixes laborals. | GETTY IMAGES

El canvi no hauria d'afectar les baixes més curtes, de menys de 5 dies, ja que alhora s'emet la baixa i l'alta. D'una banda, per a les baixes d'entre 5 i 30 dies, i de 31 a 60, el termini màxim per revisar-lo era de set dies; de l'altra, per a les més llargues, de més de 61 dies, era de 14 dies naturals.

Les empreses i els treballadors tenen una sèrie d'obligacions, ja que han de facilitar les dades sol·licitades per mitjà dels Sistemes de Remissió Electrònica de Dades. S'exigeix que ho facin immediatament en un màxim de 3 dies. Així, la digitalització donarà un impuls per agilitzar les baixes laborals.

En resum, el metge o la mútua han de comunicar la baixa i les successives pròrrogues a la Seguretat Social tan ràpid com sigui possible. La Seguretat Social ha de comunicar l'alta mèdica de manera immediata a la mútua. Ara bé, això no suposa cap canvi en els criteris per reconèixer-hi una baixa.