Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carpa del SEM a les afores de l'Hospital Arnau de Vilanova a Lleida, 07/07/2020

«Si no es millora en dos o tres dies a Lleida, caldrà prendre mesures ràpidament»

La investigadora Clara Prats ho ha advertit en una entrevista a 'RAC1'

Carpa del SEM a les afores de l'Hospital Arnau de Vilanova a Lleida, 07/07/2020
Lleida ha de registrar una millora imminent de la seva situació. | Catalunya Diari

«Si no es millora els propers dos o tres dies, les mesures s'han de prendre de forma molt ràpida». Amb aquestes paraules s'ha referit a la comarca del Segrià la física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC i responsable de models matemàtics, Clara Prats, en una entrevista emesa aquest dissabte al programa 'Via Lliure' de RAC1. Si no hi ha, doncs, una millora de la situació entre dilluns i dimarts, Prats creu que caldria prendre decisions en el sentit d'extremar les mesures establertes de forma ràpida.

Pèrdues al món del comerç de la comarca del Segrià

El 85% dels comerços del Segrià ha perdut facturació pel confinament perimetral de la comarca, segons una consulta elaborada per PIMEComerç als seus associats de Lleida, Alcarràs, Alfarràs i Torrefarrera. Aquests negocis generen més de 800 llocs de treball directes. El 56% ha pogut mantenir la plantilla sense recórrer a un ERTO. De la mateixa consulta es desprèn també que un 40% dels negocis afirmen que es plantegen el tancament del seu negoci en cas d'un nou confinament estricte. Durant la primera onada, el 39% dels negocis va recórrer a un ICO o a estalvis personal. Aquest endeutament agreuja la situació del sector comerç, que ja venia d’una lenta recuperació des de la crisi del 2008.

El Segrià, i Lleida  en general, va ser de les últimes regions sanitàries que va iniciar la fase de represa. Això ha provocat que el 56% dels comerços assegurin que encara no havien notat una recuperació econòmica substancial. Molts havien posat la seva expectativa en les rebaixes de l'1 de juliol, però el nou confinament els ha tornat a perjudicar.

Pimec creu que seria «més plausible» actuar en les empreses on hi ha els brots, amb «microconfinaments específics» i algunes mesures de seguretat. «Aquest control sanitari específic permetria vetllar més per l’economia global de la comarca en lloc de malmetre-la», conclou l'entitat.