Espanya ja està començant a patir les primeres conseqüències d'aquests rebrots que estan apareixent arreu del territori. El descontrol de l'augment de contagis està sent un problema, ja que s'està notant també l'augment d'ingressos a hospitals, fet que preocupa per una possible saturació del sistema sanitari. Tot i això, el que més preocupa ara és un clar índex del motiu pel qual estem arribant a aquest punt: Una reaparició de pneumònies greus en pacients joves.
El coordinador de la unitat de Covid-19 a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha alertat que el sistema sanitari es tornarà a tensar si no es frena la tendència actual a l'alça dels contagis. En declaracions a Catalunya Ràdio, el doctor ha constatat que els ingressos pugen de manera progressiva i significativa.
Casos greus entre persones joves
En aquest preocupant augment menciona un factor especialment inquietant: han reaparegut les pneumònies greus, també en gent jove. Això és un factor que pot marcar un canvi de tendència definitiu cap a una segona onada de coronavirus a Espanya.
Segons el doctor, aquesta onada estava marcada inicialment per un perfil d'ingressos més joves que en la primera onada i més lleus. Això suposava un avantatge i, de fet, alguns experts consideraven que els contagis podien ser, incús, una cosa positiva perquè augmentaven la immunitat sense posar en risc als pacients.
Però això comença a no ser veritat, apunta, i si el perfil dels contagis canvia, la situació pot acabar desembocant en un altre desastre com al març i abril. Güerri ha fet una demanda a la conscienciació individual i a evitar conductes de risc, així com que hi hagi el màxim de mitjans possible per poder rastrejar dels contagis.
Barcelona es 'desmarxa' de nit i trenca totes les recomanacions de Salut
La situació a Barcelona sembla que cada vegada es complicamés amb els brots. Mentre els experts i les autoritats sanitàries alerten que cada vegada estan més a prop de la transmissió comunitària, el Govern català encara no està prenent mesures en el sector que està sent més perjudicial: El de l'oci nocturn.
Encara que fa uns dies el Departament de Salut recomanés als barcelonins que es quedessin a casa per evitar l'augment de casos, les terrasses de bars estan plenes, i a les platges encara es poden veure molts joves bevent durant les nits. Està clar, que no fan cap favor a la seguretat ciutadana.
Segons publica l''ABC' al seu portal online, és quan cau la nit que els carrers de Barcelona tenen el mateix aspecte que abans de la pandèmia. Gent sense mascareta, terrasses plenes de gent sense respectar les distàncies i superant el nombre màxim permès per reunions — 10 persones —...
Tot i la incansable tasca de la Guàrdia Urbana de Barcelona per recordar a la ciutadania la importància de complir les normes per tal de no acabar com al mes de març, sembla que moltes persones no ho acaben d'entendre.