Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Preocupació davant l'augment de casos d'un altre bacteri molt contagiós a Espanya

S'han disparat els casos d'alguns tipus en població infantil i adulta

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
Els científics es mostren preocupats per l'augment de casos | Europa Press

En plena lluita per doblegar la corba de contagis de la segona onada de la Covid-19, Espanya s'enfronta ara a una altra amenaça epidemiològica. Després de realitzar un mapa sobre l'evolució de la malaltia causada pel pneumococ en la darrera dècada, els científics es mostren preocupats per l'augment de casos.

El mapa de l'evolució d'aquesta infecció a Espanya entre el 2009 i el 2019 ha estat realitzat per investigadors del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III. L'estudi analitza la presència de la malaltia pneumocòccia invasiva a la població infantil i adulta en el nostre país, i els seus resultats s'han publicat al Clinical Infectious Diseases. Es tracta d'un ampli estudi on s'han implicat diverses àrees de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, el Servei de Microbiologia de Bellvitge i el Centre d'Investigació Biomédica en Red (CIBER) de Malalties Respiratòries i Epidemiologia de Salut Pública.

Els resultats de la investigació mostren, entre altres coses, l'eficàcia de la vacuna contra el neumococo, la 13-valente, a l'hora de reduir la càrrega de la malaltia tant en la població infantil com en adults. Segons els investigadors, això és així perquè la vacuna ha ajudat a crear una immunitat col·lectiva.

El bacteri «Streptococcus pneumoniae» és la principal causa de la pneumònia comunitària d'origen bacterià i suposa un important repte per la salut pública perquè s'associa a una alta taxa de mortalitat a la població de risc. Afecta en especial als menors de cinc anys i els adults majors de 65. Malgrat que la vacuna ha ajudat a generar una àmplia immunitat a aquesta infecció, els científics han observat un preocupant augment de casos en els darrers anys relacionat amb tipus no inclosos en la vacuna.

 

Augmenten alguns tipus

Concretament, l'estudi dirigit pel doctor José Yuste adverteix de l'augment de casos pel tipus 24F a la població infantil, i de l'elevada càrrega de malaltia produïda pels tipus 3 i 8 a la població adulta, que representen el 36% dels casos d'aquesta patologia a Espanya. D'altra banda, la investigació confirma l'eficàcia de la vacuna a la població pediàtrica, on ha aconseguit reduir la seva incidència en els darrers anys i, en general, tant en nens com en adults gràcies al desenvolupament de la immunitat de grup. Els resultats avalen la vacuna com a principal mitjà de prevenció de la malaltia.

Tot i això, també confirma la importància de controlar l'elevat augment de casos pel tipus 8 a la població adulta, i recorda també que la vacunació de la població adulta pot resultar molt eficaç per controlar la malaltia.