Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Preocupació de l'OMS per les últimes dades de la Covid: «Ens estem equivocant»

L'Organització alerta sobre una pujada de contagis per primera vegada en set setmanes

Imatge d'arxiu del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
L'Organització alerta sobre una pujada de contagis per primera vegada en set setmanes | EFE

L'Organització Mundial de la Salut va alertar aquest dilluns de la pujada dels contagis per coronavirus, després de set setmanes sense fer-ho. Tedros Adhanom Ghebreyesu, director general de l'OMS, ha advertit que les vacunes «per si soles» no eliminaran el virus. «Els casos notificats van augmentar en quatre de les sis regions de l'OMS: les Amèriques, Europa, el Sud-est Asiàtic i el Mediterrani Oriental. Això és decebedor, però no sorprenent», ha lamentat.

Tedros ha raonat aquest canvi de tendència per la «relaxació de les mesures de salut pública, a la circulació contínua de variants i al fet que la gent baixa la guàrdia. Les vacunes ajudaran a salvar vides, però si els països confien únicament en les vacunes, estan cometent un error. Per a les autoritats, proves, rastreig de contactes, aïllament, quarantena i atenció de qualitat. Per a les persones significa evitar les multituds, el distanciament físic, la higiene de les mans, les màscares i la ventilació», ha explicat.

Tedros critica el desigual ritme de vacunació als països rics i pobres

A més, el director de l'OMS ha criticat que els països més pobres encara estiguin iniciant la campanya de vacunació en els sanitaris, «gairebé tres mesos després» que s'iniciés aquest pla de vacunació contra la Covid als països més rics.

«És encoratjador veure que els treballadors de la salut als països de baixos ingressos comencen a ser vacunats contra la COVID-19, però és lamentable que això arribi gairebé tres mesos després que alguns dels països més rics comencessin les seves campanyes de vacunació», ha lamentat en la compareixença d'aquest dilluns 1 de març des de Ginebra.

Sobre això, Tedros ha posat el focus als països avançats, que estan vacunant ja a adults més joves i sense patologies prèvies, mentre en el tercer món els sanitaris i les persones d'edat avançada, encara ni han rebut la primera dosi de la vacuna.

«És lamentable que alguns països continuïn donant prioritat a la vacunació dels adults més joves i sans amb menor risc de malaltia en les seves pròpies poblacions, per davant dels treballadors sanitaris i les persones majors d'altres llocs. Els països no estan en una carrera entre ells, es tracta d'una carrera comuna contra el virus. No estem demanant als països que posin en risc a la seva pròpia gent. Estem demanant a tots els països que formin part d'un esforç global per a suprimir el virus en tots els llocs», ha exigit.

L'OMS i els socis de COVAX «continuaran treballant dia i nit» per a aconseguir l'objectiu

D'altra banda, el director general de l'OMS ha fet valdre que Ghana i Costa d'Ivori hagin començat aquest dilluns a administrar les dosis als sanitaris, sent dos dels primers països a començar les campanyes de vacunació amb dosis rebudes gràcies al mecanisme COVAX, a iniciativa de l'OMS.

El màxim dirigent de l'OMS ha comunicat que aquesta mateixa setmana es faran lliurament d'altres 11 milions de dosis. «D'aquí a finals de maig, s'assignaran 237 milions de dosis de vacunes a 142 economies participants a COVAX. Demà, COVAX publicarà la primera ronda d'assignacions, que cobreix la majoria de les economies que participen», ha continuat.

Per a finalitzar la seva rutinària roda de premsa, Tedros ha avançat que l'OMS i els socis de COVAX «continuaran treballant dia i nit» per a aconseguir l'objectiu que la vacunació comenci en tots els països en els primers 100 dies d'enguany. «Ara queden 40 dies. Només podem fer realitat aquesta visió amb el suport i la cooperació de tots els socis», ha explicat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]