Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional

El preocupant avís de la Policia Nacional: si fas servir Bizum has d'anar amb compte

Les autoritats avisen que les estafes a través de Bizum són cada cop més comunes i detectar-les és complicat

Actualment, Bizum s'ha convertit en un servei que milions de persones utilitzen cada dia. En convertir-se en una eina de pagament imprescindible, els ciberdelinqüents no han trigat a posar-hi la seva atenció.

L'ús de Bizum és molt senzill. És una aplicació que permet enviar i rebre diners d'una manera directa, ràpida i molt fàcil. A més, per fer-ho no cal conèixer el número de compte de l'altra persona.

L'avís de la Policia Nacional sobre la suposada nova estafa a Bizum

En aquests últims mesos, des de la Policia Nacional han advertit diverses vegades sobre un preocupant frau a Bizum. Tot i això, les autoritats afirmen que tot són rumors sense fonament.

Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe
La Policia desmenteix un dels rumors sobre Bizum més estesos | Europa Press, Getty Images

En les últimes setmanes s'ha posat de moda a WhatsApp enviar diners a persones desconegudes, com una forma de socialitzar. En definitiva, aquesta moda es basa a enviar diners per Bizum a un estrany, perquè després ho torni de bona fe.

De manera falsa, s'adverteix que, en tornar el pagament, aquest desconegut pot clonar les dades bancàries, amb tot el que això comporta. Ara bé, tant la Policia com la Guàrdia Civil han desmentit que això passi.

Les autoritats asseguren que no hi ha proves que existeixi aquesta estafa. Ni tan sols que sigui possible clonar les dades bancàries amb un sol enviament per Bizum. De fet, afirmen que els pagaments es duen a terme de manera segura, mitjançant canals bancaris protegits.

Cal anar amb compte amb les botigues de compravenda

D'altra banda, sí que cal anar amb compte amb un altre tipus de fraus per Bizum. És el que passa, per exemple, a les plataformes de compravenda o d'articles de segona mà.

Un agent de Policia Nacional amb els braços creuats, i al cercle, diversos bitllets de 50 euros
Sí que cal anar amb compte amb les estafes en plataformes de compravenda | Policía Nacional, Getty Images

Tant la Policia Nacional com les entitats bancàries adverteixen d'una estafa que, en aquest cas, sí que és real. Aquesta té lloc quan els compradors envien sol·licituds de diners en lloc de fer el pagament.

En aquest punt, cal parar atenció a la modalitat d'Enviar diners i la de Sol·licitar diners, totes dues disponibles a Bizum. L'estafa és que els delinqüents envien sol·licituds de diners i, si la víctima no se n'adona, accepta el pagament. En aquests casos, és responsabilitat del venedor diferenciar les dues opcions.