Les dades sobre els efectes del coronavirus a Espanya tornen a no quadrar amb relació als hospitalitzats pel virus. Les xifres de persones que es troben en centres mèdics aportades per les comunitats autònomes no casen amb les del Ministeri de Sanitat. Segons el document elaborat per CCAES (Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries) són més de 600 persones les que han ingressat en hospitals aquesta última setmana. En canvi, segons les dades que han publicat les diverses comunitats, xifra aquest nombre en més de 1.400 persones.
El CCAES ja va admetre que el nombre que proporcionaven era infravalorat fa dues setmanes: «Hi ha molts més hospitalitzats a Catalunya dels que apareixen al nostre informe perquè no està actualitzada aquesta dada», va dir María José Sierra, cap de l'Àrea del CCAES el passat 23 de juliol. Només dues setmanes després, podem deduir que les dades segueixen sense estar actualitzades: des de Sanitat es xifren en 54 les persones ingressades durant l'última setmana mentre que la Generalitat, en l'última setmana de juliol, en va confirmar 522.
Això podria tractar-se d'un problema molt seriós i greu, ja que aquestes dades són fonamentals pels experts a l'hora d'analitzar l'estat dels brots a Espanya, ja que del que es tracta és de no col·lapsar de nou el sistema sanitari espanyol.
Els territoris amb xifres més diferents
Segons les dades aportades per Sanitat, a Madrid han estat hospitalitzades 67 persones en els últims set dies, mentre que la comunitat eleva la xifra a 255. El País Basc, alhora, especifica que són 124 les persones hospitalitzades, mentre que Sanitat redueix la xifra a 10. El descontrol és tan gran que ni tan sols les dades de Sanitat coincideixen entre elles. El CCAES reporta més de 600 ingressats en els últims set dies, però el nombre d'hospitalitzacions acumulades s'han incrementat en més de 900 durant el mateix temps.
Però no només influeix a les persones hospitalitzades aquesta mena d'errors, sinó que també afecta els malalts més greus, és a dir, els que requereixen estar hospitalitzats a l'UCI. Catalunya és el territori en el qual s'observen més dades contraposades en aquesta categoria. Segons la comunitat, un centenar de persones han requerit ingressos en els últims set dies, mentre que Sanitat defensa que en són tres.
Els problemes que sorgeixen de no conèixer les dades reals
Sanitat aporta la sèrie històrica amb les dades de casos confirmats de coronavirus i morts, però no ho fa amb les dades de les hospitalitzacions. Això produeix que sigui impossible conèixer quantes persones hi ha hospitalitzades a Espanya per coronavirus. Això deriva també en problemes en l'àmbit internacional, ja que som l'únic país que no apareix en les dues bases de dades del Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties, la qual compta als hospitalitzats i als ingressats a la Unitat de Cures Intensives.
Aquests indicadors, com hem anomenat prèviament, són molt importants, ja que ens permeten conèixer el nivell de congestió que existeix als nostres centres mèdics i alhora podem conèixer l'estat del coronavirus a Espanya. «En la mesura en què els ingressos hospitalaris no saturin el sistema, es podrà anar fent a poc a poc, però sempre amb l'espasa de Damocles a sobre», va manifestar a 'El Confidencial' el viròleg i immunòleg, Estanislao Nistal-Villán.