Cada setmana anem coneixent la realitat que viuen diferents sectors econòmics durant l'any que portem de pandèmia. Avui dimarts, 23 de febrer, ha estat el torn dels comerciants, que han posat el crit al cel davant la situació que estan patint. Concretament, ha estat Barcelona Oberta qui ha presentat un estudi, en el qual queda reflectida la delicada realitat d'aquest sector. En resum, caiguda de les vendes, treballadors en ERTO, reducció del trànsit de clients i un futur poc o gens clar. I és que, per exemple, un 38% dels comerços de la capital catalana s'han plantejat tancar el seu negoci durant el 2020.
Perill de tancaments massius
El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha alertat que «s'està acabant la bombolla d'oxigen», però dona esperances perquè «som a temps de reomplir-la». Davant la dada que el 38% dels comerços de Barcelona Oberta s'ha plantejat tancar definitivament durant el 2020 per culpa de la pandèmia, Jené ha explicat que «encara hi podem intervenir» perquè «parlem d'intenció de tancament, però no de tancament real».
De fet, segons el president de Barcelona Oberta, el tancament real de comerços són d'aproximadament el 25%. Tot i això, des del col·lectiu han volgut deixar clar que no hi ha dades definitiva per poder parlar de xifres, ja que la situació «és molt incerta». En tot cas, Jené avisa que, tenint en compte la intenció de tancament del 38%, el nombre d'establiments que acabin abaixant la persiana definitivament podria ser d'entre el 30 i el 35%.
Les marques de luxe se salven
Si un tipus de comerç ha pogut, mínimament, driblar la pandèmia, aquest ha estat el sector de productes de luxe. I és que molts dels negocis que tanquen a Barcelona no es reobren després, un fet que impedeix una «rotació de comerços». Però això té una excepció, per exemple, al passeig de Gràcia. «En el sector del luxe hi ha poques localitzacions molt buscades per grans firmes que aprofiten aquesta època per trobar noves ubicacions» exposava Jené.
Caiguda de la facturació
Les dades també mostren la tendència en el consum que hi ha hagut durant la pandèmia. Amb l'estat d'alarma, amb un consum bàsicament essencial, la facturació va caure un 90%. Ara, amb la reobertura, la facturació s'ha estabilitzat i es manté amb una caiguda d'un 35% respecte a l'any anterior. Com és normal, però, el percentatge és molt desigual segons el sector. Per exemple, l'hostaleria ha patit una caiguda de la facturació d'un 80%, a la moda ha estat del 40% i a la restauració del 32%. En canvi, en el sector de la llar, la facturació ha millorat un 20% en plena pandèmia.
Mobilitat i turisme
L'estudi de Barcelona Oberta també assenyala la caiguda de la mobilitat com un dels factors clau que expliquen el mal moment que viu el sector. Segons les dades publicades, la pandèmia ha provocat una pèrdua dràstica de la presència tant dels residents de Barcelona i rodalia, com dels turistes. En concret, la mobilitat ha caigut un 63% entre els que visitaven regularment el centre de la ciutat, un 78% entre els visitants esporàdics i un 94% entre els turistes.
Molts ERTO
La situació del sector comercial també té els treballadors com a víctimes. I és que, segons l'estudi de Barcelona Oberta, un 88,4% de les empreses consultades té part de la plantilla en ERTO. De totes elles, un 68,1% dels negocis atenen menys de 10 treballadors, el 22,4% entre 10 i 50 i el 9,4% més de 50. A més, un 69,2% de les empreses han rebut algun tipus d'ajuda econòmica de les administracions, siguin els ERTO o els pagaments de l'Ajuntament de Barcelona o la Generalitat.
Ajudes «insuficients»
Finalment, Barcelona Oberta també s'ha queixat de les ajudes que ha rebut el sector. Unes ajudes que consideren «del tot insuficients» davant del nivell de pèrdues dels associats. El 81% dels negocis ha rebut ajuts per un valor inferior a 10.000 euros quan el 59% xifra les pèrdues en més de 100.000 euros i el 24% en més de 500.000.