Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de núvols baixos sobre la ciutat xina de Shangai

Podem controlar artificialment el temps? La Xina assegura que ho farà a tot el món d'aquí a pocs anys

Es busca una nova fita històrica amb la manipulació de la meteorologia del seu país en menys de 5 anys

Imatge de núvols baixos sobre la ciutat xina de Shangai
La Xina vol modificar el clima del seu país a partir de l'any 2025, però aquest fet provocarà molta polèmica | Arxiu

La Xina  té la intenció de controlar el temps  manipulant els núvols, la pluja, la neu  o la calamarsa, i ho vol fer a una escala mai vista a partir de  l'any 2025. En més de la meitat del país i en més de cinc milions de quilòmetres quadrats, un territori equivalent a deu vegades l'espanyol. D'aquesta manera, la Xina  pensa batre tots els rècords. Segons s'explica en una nota de premsa oficial de les autoritats xineses, el país espera veure completat el pla l'any 2025  en un 56% de l'espai total de país pel que fa a la pluja  i la neu,  i en uns 580.000 quilòmetres quadrats pel que fa a l'eliminació de la calamarsa. «De cara al 2035, la modificació  del temps  haurà d'arribar a tot el planeta», afegeix finalment el comunicat, deixant clar que el país asiàtic serà capaç de controlar el temps  a qualsevol part del món. 

El Consell d'Estat xinès ho va mig anunciar de manera oficial el passat mes de desembre de l'any 2020 i això ha intrigat a tothom, fins al punt de fer créixer les tensions entre veïns que, en total, sumen una nombrosa part de la població mundial. Ja hi ha qui esmenta la possibilitat d'una guerra meteorològica. Encara més si, com ha fet públic Pequín, el programa s'estén a un objectiu  també global de cara a  l'any 2035. Per tant, en menys de 15 anys ens podria afectar directament a Catalunya.

Polèmica amb els països veïns

Aquesta voluntat controladora de la Xina  ha fet saltar les alarmes entre els seus països veïns, ja que temen que pateixin greus sequeres per falta d'una aigua que aniria directament al gegant xinès. «Per a molts països veïns, que poden comprendre la preocupació xinesa  per la sequera, plou  sobre mullat», assenyala en declaracions a 'La Vanguardia' Xulio Ríos, director de l'Observatori de la Política Xina i el fundador i president honorífic de l'Institut Gallec d'Anàlisi i Documentació Internacional (Igadi). «Especialment a la vista dels problemes que hi ha al voltant del riu Mekong, que és el curs d'aigua  més important del sud-est asiàtic i sobre el qual es registra des de fa anys certa polèmica pels embassaments  i plantes d'energia xineses  que no tenen en compte l'impacte que provoca riu avall», afegeix, i conclou: «Existeix, així, un seriós problema amb els recursos hídrics de la regió», conclou. Ríos assegura, per això, que els EUA ja ho ha polemitzat amb la Xina.

Tot i això, de moment els científics insisteixen que no hi ha evidència que hi hagi una disminució de les pluges a territoris veïns, però fins ara la fabricació de núvols no s'ha fet a una escala tan gran i és per això que hi ha un debat obert força polèmic. El que sí que s'està fent en altres països són programes de prevenció  de la calamarsa  com França, Rússia, Romania o Moldàvia. 

A més, els  experts xinesos  creuen que la concentració d'aquests compostos químics de fabricació de núvols és realment molt ínfima en comparació amb el combustible que deixa anar un avió a l'atmosfera. En definitiva, no se sap encara quina serà la seva repercussió real i d'aquí neix aquest escepticisme. La unilateralitat dels projectes per part de la Xina augmenta, a més, les suspicàcies.

Primers projectes al llarg de la Segona Guerra Mundial

Per fer realitat la 'fabricació de núvols' n'hi ha prou amb utilitzar un còctel químic basat habitualment en iodur de plata, que actua sobre els núvols i té efectes modulant la pluja, la neu  o la calamarsa. Aquest mètode es coneix des que un empleat de General Electric ho va descobrir per casualitat després de la Segona Guerra Mundial. EUA va intentar apaivagar els huracans  amb aquesta tècnica en el projecte Stormfury. Va veure un 'boom' els anys 1950-1960 que en part es va perdre en saber-se que s'havia utilitzat en la guerra del Vietnam per inundar  les carreteres i condicionar el conflicte del 'Vietcong'. I de fet Pequín va iniciar el seu desenvolupament als anys 60.

A més, ja recentment, l'any 2008, durant els Jocs Olímpics de Pequín, la Xina  va encarregar al seu Servei Meteorològic que s'assegurés que no plogués  durant la cerimònia dels esdeveniments principals i ja va provar d'alterar els  fenòmens meteorològics  utilitzant iodur de plata, cosa que es va aconseguir amb èxit.