URGENT

📈 La pandèmia segueix retrocedint a Catalunya amb una baixada de tots els indicadors

URGENT

🚔 Els Mossos desarticulen un grup «violent i organitzat» implicat en els greus aldarulls

Presenten una querella criminal contra Illa per homicidi, lesions i prevaricació

La Associació Nacional de Víctimes i Afectats per Coronavirus vol que el ja exministre «reti comptes davant les víctimes» | La querella també va dirigida a Fernando Simón

Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres
Salvador Illa, exministre de Sanitat i actual candidat del PSC a les eleccions catalanes | CatalunyaDiari.cat

L'Associació Nacional de Víctimes i Afectats per Coronavirus (ANVAC) ha presentat una querella criminal contra Salvador Illa. El col·lectiu que agrupa diversos afectats per la Covid-19 acusa el ja exministre de delictes d'homicidi, lesions impudents i prevaricació contra els treballadors per la gestió de la pandèmia exercida al capdavant del ministeri de Sanitat. La querella en qüestió també va dirigida contra el director de del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Aquesta és la primera acció penal que es presenta contra Illa després de publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el seu cessament oficial com a ministre. 

L'ANVAC ha presentat la querella com a acusació particular, representant desenes de famílies que s'han vist afectades per la Covid-19. Segons l'advocat de l'associació, Pedro Tabares, l'acció se centra sobretot en la seva gestió en la primera onada de la pandèmia. «Molts ciutadans van morir per la mala gestió durant el primer trimestre del 2020», assegura Tabares. Tot i això, la querella també l'acusa per les decisions preses pel Ministeri de Sanitat en els següents mesos, referint-se a les mesures adoptades entre el juliol i el setembre de l'any passat. 

Fa uns mesos, l'ANVAC ja va presentar una querella davant del Tribunal Suprem (TS), però va ser rebutjada. Ara, però, la situació ha canviat. Illa ja no forma part del govern espanyol i, per tant, ha deixat de tenir la condició d'aforat davant del TS. Per tant, des de l'associació entenen que la competència recau ara en els jutjats d'instrucció de Madrid. Tot i això, en el cas que la querella tiri endavant, la qüestió passarà a ser competència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que l'actual candidat del PSC a la presidència de la Generalitat adquirirà la condició de diputat autonòmic una vegada se celebrin les eleccions al Parlament de Catalunya

La querella busca connectar les decisions dels responsables del Ministeri de Sanitat amb tot allò que han sofert persones concretes. L'ANVAC, que ha basat la denúncia en les diferents experiències viscudes per les víctimes, confia poder ampliar les adhesions, ja que actualment compta amb 3.500 associats. Pel president de l'entitat, Jaime Sánchez, amb la dimissió d'Illa toca «fer balanç i que reti comptes amb les víctimes», ja que, a parer seu, «les seves indecisions i falta de criteri han provocat els milers de morts que tenim avui». Respecte a la renúncia d'Illa sense arribar a comparèixer al Congrés dels Diputats, Sánchez ha assenyalat que això demostra «la seva falta de responsabilitat respecte al càrrec que mantenia».


Comentaris

envia el comentari