Un butaner descarregant una bombona d'un camió

El preu del butà a Espanya es dispara: Augment desorbitat

Arrenca un 2022 de rècord, amb pujades del preu de la llum, els carburants, el gas i el butà

La llum, la gasolina, el gas... I ara el butà! Espanya segueix immersa en una escalada imparable de preus, i ara és la bombona de butà la que ha experimentat una pujada important. El preu màxim per bombona de 12,5 quilograms s'incrementarà un 4,91% a partir de demà, 18 de gener, fins a situar-se en 17,75 euros.

Segons publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la pujada es deu a un simple efecte dòmino. És a dir, com a conseqüència de l'alt valor actual de les cotitzacions de la matèria primera.

El Govern de Pedro Sánchez va voler compensar l'increment de preus aprovat l'octubre del 2021 amb una millora del bo social tèrmic amb càrrec als pressupostos del 2021.

Pedro Sánchez parlant en un acte públic
L'octubre de 2021, Pedro Sánchez va millorar el bo social energètic | Europa Press

I això que va provocar? Doncs que, depenent de la zona climàtica on visquessin els consumidors vulnerables, la compensació que rebien augmentava d'un mínim de 25 euros a 35 euros. Això representava l'equivalent a aproximadament dues bombones, i d'un màxim de 123 a 370 euros.

El gas liquat, al revés: Baixa un 1,5%

El BOE també ha publicat el nou preu màxim del gas liquat de petroli (GLP) canalitzat. Segons informa, a partir de demà, dimarts 18 de gener, per a un client mitjà baixarà un 1,5% respecte als preus en vigor.

Es tracta de la segona baixada consecutiva del preu del gas liquat, que experimenta un lleuger descens arran de la caiguda mensual de la cotització internacional del propà i de la depreciació de l'euro davant el dòlar.

En aquesta línia, cal destacar que l'activitat de subministrament de gas liquat de petroli canalitzat consisteix a proveir gas propà mitjançant una xarxa de distribució alimentada des d'un dipòsit on s'emmagatzema el gas en forma líquida.

I això què significa? Doncs que el subministrament de gas al client es fa de manera constant i amb facturació mitjançant comptador, sense necessitat de comanda prèvia. És una activitat que no està liberalitzada i la regula la Direcció General de Política Energètica i Mines.

Què puja el 2022?

Engega un nou any, i ho fa amb una nova pujada de preus. De fet, no és nova, ja que es tracta d'una constant des que va començar el 2021.

Imatge d'una taula amb ordinadors i gent treballant
Aquest 2022, la quota d'autònoms també puja a Espanya | Catalunya Diari

Pugen els impostos, els carburants, el gas natural, els lloguers, la quota d'autònoms, l'impost de matriculació, els impostos especials, correus –s'encareix un 7%–, l'impost de societats, el preu de les autopistes estatals i la factura de la llum. Gairebé res.

Tot i això, no tot són pujades negatives. També hi ha bones notícies. Aquest 2022, les pensions pujaran un 2,5%, i el sou dels funcionaris augmenta un 2%. Cosa que, almenys, pararà el xoc que sempre representa la temuda clatellada de gener per a milions d'espanyols.