Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un carrer ple de gent amb mascareta

Rafael Bengoa diu què passarà amb la pandèmia a la primavera a Espanya

Rafael Bengoa, exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS, avança el que passarà a la primavera

Rafael Bengoa, exassessor sanitari d'Obama i exdirector de Sistemes de Salut de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es mulla sobre la pandèmia. Com a expert, «creu que el virus encara no ha acabat d'evolucionar», confessa al diari 'As'.

L'expert sanitari sap que la covid-19 trigarà molt de temps a marxar. I és que el més eficient per a no tornar a saturar el sistema sanitari és augmentar-ne la capacitat. «L'atenció primària és la nostra banqueta. Cal fitxar», ha sentenciat les últimes hores.

«Hauria estat desitjable prendre decisions una mica més dures, no de confinaments»

Bengoa prediu una situació complicada per a les properes setmanes. «Serà d'aclaparament total al gener i principis de febrer per la desescalada. Tot i que arribem al pic d'infeccions ara, a finals de gener, després hi haurà un decalatge d'una o dues setmanes de les persones que comencen a aparèixer malaltes, tant a atenció primària com a urgències, en hospitals o en UCIs».

«Aquests dos mesos seran de sobrecàrrega. Una altra vegada, el sistema de salut es trobarà en una situació d'enorme exigència. I per aquesta raó, hauria estat desitjable prendre decisions una mica més dures, no de confinaments, però sí de més restriccions a finals de desembre», ha explicat.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Espanya està patint una sisena onada molt contagiosa | GTRES

Pel que fa a si passarem d'una pandèmia a una endèmia de coronavirus, l'exassessor d'Obama ha donat el seu punt de vista. «Hi ha molta gent que pensa que, de cop i volta, passat un dia concret, estarem en fase endèmica. Els virus no es comporten així», exposa.

A més, té clar que «encara estem en pandèmia. Els virus no s'aturen amb un bombardeig, sinó a poc a poc, amb brots que haurem de seguir controlant. Seran brots controlables, però no hem de pensar que endèmia vol dir desaparició del virus. El virus es queda amb nosaltres», ha confessat.

Rafael Bengoa avança què passarà a la primavera a Espanya

L'expert sanitari també fa una predicció del que passarà la primavera que ve. «El virus no ha acabat d'evolucionar, i a més, li estem fent la vida difícil. Per tant, com que encara no s'ha definit del tot, entrarem a la fase endèmica, probablement finals de primavera», ha dit Bengoa.

Rafael Bengoa en una aparició pública
Rafael Bengoa, exassessor de Barck Obama, ha opinat sobre la pandèmia | Europa Press

D'aquí a uns mesos, l'exassessor d'Obama espera que hi hagi «crides clares a treure mascaretes en interiors i exteriors i tornar a una situació de moltíssima normalitat. Per a mi, el més important és que, un cop sapiguem que hi ha una estabilització controlada del virus en forma endèmica, que no podem controlar i que encara ens pot tornar a sorprendre, crear, ja al febrer, aquesta capacitat que comentava contra el que és inesperat», exposa al diari 'As'.

Hi haurà noves variants en el futur?

Davant la intranquil·litat per no saber si els propers mesos apareixeran noves variants de la covid, Bengoa fa una reflexió que hem d'assumir. «És impredictible. Ni el mateix virus sap si aconseguirà una altra variant més reeixida. El que hem de fer és el que no hem fet en aquesta sisena onada i en les anteriors, però sobretot a la sisena, que és crear capacitat per a manejar el que és inesperat», ha expressat en una entrevista.

«Si faig el símil amb el futbol, a la banqueta els entrenadors tenen capacitat per a allò inesperat. Si els va malament el primer temps, mouen fitxa, i això és important, però no ho tenim contra òmicron. Per tant, com que no sabem si hi haurà una altra variant, el que cal fer és preparar-nos per a aquesta eventualitat».

«Òmicron aconsegueix passar algunes barreres, però després és poc severa»

Sobre la vacuna, Bengoa assenyala que «ha estat espectacularment reeixida. Ho ha estat per a la majoria dels espanyols que s'han infectat, ja que no han hagut de ser hospitalitzats ni han mort».

«Quan ja tinguem, esperem que aquest any, la vacuna esterilitzant, podrem dir que tenim un escut contra la infecció i també contra la neutralització. I això és molt important, perquè moltes persones no han entès aquesta separació i creuen que estar vacunat vol dir no poder-se infectar-se. I no. Òmicron aconsegueix passar algunes barreres, però després és poc severa», ha sentenciat l'expert.