Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un carrer ple de gent amb mascareta

Estem davant de la setmana clau per poder controlar la sisena onada

La sisena onada del coronavirus encara la seva etapa final

Després de passar una de les pitjors festes de Nadal en la història d'Espanya, les bones notícies podrien arribar aviat. La sisena onada del coronavirus està donant les seves últimes fuetades i les xifres de contagis descendeixen progressivament.

L'arribada de la nova variant òmicron va fer que tot el país perdés l'esperança de recuperar la normalitat aviat. Tot i això, després de les últimes dades, la població s'ha omplert d'optimisme i ha tornat a confiar en el que diuen les autoritats.

Passatgers en un bus amb mascareta.
La sisena onada del coronavirus podria arribar al final a Espanya molt aviat. | Europa Press
 

Molts territoris ja han començat a relaxar algunes de les seves mesures, encara que hem de ser cauts si no volem tornar a fer un pas enrere en la nostra batalla.

Les dades no menteixen

El mes de gener és per segon any consecutiu un dels moments en què el coronavirus té més transcendència. I és que el 2021, per aquestes dates, el Ministeri de Sanitat ja donava per superat el pic de la tercera onada.

Ara mateix podríem estar vivint una situació molt similar. Tot i que encara no hi ha hagut ningú que ho certifiqui, tant el Govern espanyol com les comunitats autònomes confien que les dades demostrin el descens de contagis per òmicron.

Carolina Darias en una roda de premsa
Carolina Darias informa d'una reducció de casos al país. | GTRES
 

Dues setmanes després de Cap d'Any, podríem començar a notar com la sisena onada s'està acabant a poc a poc. «La velocitat de creixement s'ha reduït la darrera setmana, encara no s'ha confirmat, però es comença a manifestar», així ho va anunciar Carolina Darias, la ministra de Sanitat.

Els experts tampoc no diuen el contrari

Per part seva, l'investigador Juan José Badiola va declarar a EFE que el pic va ser superat la setmana passada, i que les xifres de contagis han disminuït amb els dies. L'expert ha predit que les pròximes setmanes veurem un descens «molt ràpid» dels casos.

Sí que és cert que la incidència acumulada a 14 dies ha anat creixent (dilluns era de 2.989 i divendres de 3.192), però evoluciona més lentament que a Nadal. A més, els nous casos de coronavirus mostren una progressió a la baixa, on a principis de setmana eren 79.601, i a finals 65.937.

Cal destacar que cada comunitat autònoma d'Espanya presenta un progrés diferent, tot i que totes han aconseguit una millora notable en comparació amb les vacances hivernals. Tot i això, els diferents territoris han pres mesures molt diferents.

Algunes més liberals, altres més previngudes

Regions com la Comunitat de Madrid o la Valenciana, han pogut observar com el pic de la sisena onada ja ha arribat al final. La primera va tancar la setmana passada amb una incidència de casos per sota de la mitjana nacional, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, espera que aquesta setmana sigui clau.

Persones amb mascareta caminant pel carrer
Territoris com Madrid o València ja han notat millora. | Europa Press
 

Així mateix, València va presentar 2.875 nous casos divendres. El president del territori, Ximo Puig, confia que durant properes dues o tres setmanes els valencians disminueixin contagis de manera «bastant important i ràpida».

Una de les comunitats més afectades per l'arribada d'òmicron sens dubte va ser Catalunya, que va haver de tornar al toc de queda. Tot i això, aquesta mesura s'aixecarà de nou el 21 de gener, encara que les autoritats considera que les xifres segueixen sent «astronòmiques». La portaveu, Patricia Plaja, ja va informar d'«indicis d'una futura millora» la setmana passada.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Comunitats com Navarra, Aragó o Galícia volen ser previngudes. | CatalunyaDiari
 

Altres llocs com ara Navarra, Aragó o Galícia han optat per mantenir fins a finals de mes les seves respectives restriccions. Volen ser previnguts i afrontar el final de la sisena onada del coronavirus amb cautela i seguretat.