Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sanitari fent un test de COVID-19 a un pacient.

Què passarà després d'òmicron: Les prediccions d'un conegut epidemiòleg

Aquesta nova variant podria provocar un abans i un després a la pandèmia

Ja fa unes setmanes des que la variant Òmicron es va fer famosa per la seva ràpida transmissió a tot el país. Es tracta d'una variant de la covid amb més capacitat de contagi, però amb símptomes més lleus, o això és el que sembla fins ara, segons els experts.

És per això que pot haver marcat un punt d'inflexió a la pandèmia. Ha provocat que moltes més persones s'infectin alhora, però sense tanta repercussió als hospitals com en altres onades.

Canvi de rumb amb Òmicron?

Precisament aquest motiu podria ser una cosa molt important en el desenvolupament de la pandèmia. Doncs, com sabem, no només les vacunes donen immunitat contra la covid. Passar la malaltia també genera anticossos a l'organisme.

Detall d'un sanitari analitzant un test d'antígens
Cada vegada més persones donen positiu als tests de covid. | Europa Press
 

Això vol dir que la suma de les persones amb anticossos per les vacunes i les que en tenen per haver passat en els darrers mesos la malaltia, cada cop creix més ràpid.

El doctor Anthoni Fauci, principal assessor del govern dels EUA, ha parlat sobre aquest tema, sent molt clar sobre això.

«Aquells que han estat vacunats i que tenen un reforç s'infectaran, però molt probablement els anirà raonablement bé en el sentit de no tenir hospitalització i mort».

Tot i això, assegura també que les persones que no s'hagin vacunat «rebran la pitjor part de l'aspecte greu del virus». I és que, segons ha explicat, aquest virus acabarà infectant «gairebé tothom».

«Pràcticament tothom acabarà exposat i probablement s'infectarà, però si està vacunat i rep reforços, les possibilitats que es posi malalt són molt, molt baixes», ha explicat en una roda de premsa.

Tot això és perquè les vacunes «milloren la protecció contra l'hospitalització i la mort». Així, doncs, l'expert ha insistit que ja sigui a curt o llarg termini, pràcticament tota la població acabarà contagiada i passant la Covid.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
La variant Òmicron no genera símptomes tan greus com les anteriors | CatalunyaDiari
 

A punt d´entrar en una nova fase de la pandèmia

A més de tenir tot això en compte, l'epidemiòleg ha volgut parlar del que pot passar a partir d'ara amb la Covid. I és que, segons les seves paraules, la immunitat de la població sumada als medicaments contra la malaltia que ja comencen a fer-se realitat, ho poden canviar tot.

Fauci assegurava que la Covid és una cosa que «no es pot erradicar», però, segons ell, sí que es pot arribar a controlar. Això serà gràcies a les vacunes i les dosis de reforç.

El més important de les seves paraules és que ha assegurat que «és probable que estiguem a tocar d'això en aquest moment».

Així doncs, la pandèmia segueix amb nosaltres, però podria estar entrant ja en una nova fase. Una més controlada i en què la població comenci a conviure amb la Covid com amb la grip o els refredats.

Avui dia són milers els contagis que es registren dia a dia a Espanya. Cada cop més persones s'infecten però són poques, en comparació amb dades dels anys anteriors, les que tenen símptomes greus.

La Covid deixa cada vegada menys hospitalitzats, menys persones a UCI i, el més important, menys morts. És l'objectiu final de les vacunes, que la malaltia es converteixi en una mena de refredat fort que no generi greus problemes en qui es contagiï.